VRATIO SE VERI PREDAKA: Mahmud Bušatlija postao Stanko Crnojević

Opet slavi Svetog Nikolu

VRATIO SE VERI PREDAKA: Mahmud Bušatlija postao Stanko Crnojević

Društvo -
Deda mi je jednom prilikom rekao: Znaš li da je krsna slava naše porodice Sveti Nikola? To je slava naših predaka Crnojevića. Znam da te to sada mnogo ne zanima, ali nekad ćeš se možda setiti, rekao je Bušatlija

BEOGRAD - Konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija, vratio se pravoslavlju 500 godina pošto su se njegovi preci poturčili. I postao Stanko Crnojević. Veru i ime je promenio 15. februara 2014. godine.

- Nije bilo nikakvog posebnog rituala u kojem se odričem islama. Samo sam prošao kroz ritual krštenja kroz koji prolaze i ostali - kaže Bušatlija.

Ime je promenio samo u crkvenim knjigama, dok je u dokumentima ostao Mahmud Bušatlija. Krštenje je, kako kaže, bilo njegova lična želja, jer je hteo da se vrati korenima.

- Deda mi je jednom prilikom rekao: “Znaš li da je krsna slava naše porodice Sveti Nikola? To je slava naših predaka Crnojevića. Znam da te to sada mnogo ne zanima, ali nekad ćeš se možda setiti.” A ja sam tada bio mladi komunista, i nije me se to mnogo doticalo - priča Bušatlija.

Deda je, kako se pokazalo, bio u pravu. Bušatlija je veru promenio tek nedavno, ali se u njihovom domu poslednjih godina skromno obeležavao Sveti Nikola. Kako kaže naš sagovornik, pre svega zbog dece.

- Obe ćerke su nam krštene u pravoslavnoj crkvi, a supruga Dubravka je takođe pravoslavne vere. Od ove godine ćemo i zvanično slaviti Svetog Nikolu - navodi on.

Dodaje da Ramazan nikada nije slavio, a u kući Bušatlija se svinjetina ne izbegava. I deda je jeo svinjetinu, priznaje on.

- Posle Drugog svetskog rata smo dobijali hranu kao pomoć od Amerikanaca. Deda se “ubio” od šunke, a kad su mu rekli da je to svinjetina, odgovorio je: “Nisam znao, mislio sam da je teletina. To je onda na njihovu dušu” - seća se naš sagovornik.

Na pitanje zašto je lutao između - komunizma, islama i pravoslavlja, Bušatlija kaže da dileme zapravo i nema.

- Nikada se nisam osećao kao musliman, mi Bušatlije smo uvek bili Srbi s muslimanskom podlogom. Marksista jesam bio, ali to nije nepomirljivo sa verom. To sam rekao i mitropolitu Amfilohiju i beogradskom nadbiskupu Hočevaru. Oni se slažu - kaže Bušatlija i navodi da su i posle rata mnogi deklarisani komunisti slavili slavu.

Potomak Skender-bega

Mahmud Bušatlija je potomak Stanka - Skender-bega Crnojevića i Mahmud-paše Bušatlije, koji su se prvi iz te loze poturčili. Stankov otac Ivan Crnojević bio je pravoslavne vere i vladao je Zetom 1490. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track