Vučić: Albanci preterali, uklanjamo spomenik
Foto: Tanjug

Vučić: Albanci preterali, uklanjamo spomenik

Društvo -
Ministar odbrane nije želeo da kaže kada će tačno spomenik biti uklonjen, ali je dodao da niko ne može da se ponaša "protivpravno" i da kao razlog za to traži u etničkoj pripadnosti

VRANJE - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas prilikom obilaska vojne baze "Dobrosin" u Kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu da će uskoro država reagovati u vezi sa spornim spomenikom u Preševu poginulim pripadnicima rasformirane OVPBM Albanaca sa juga Srbije.

Vučić je poručio "pojedinim usijanim glavama koje upućuju pretnje Srbiji" da su Vojska Srbije i policija spremne da zaštite ustav i pravni poredak. Na konferenciji za novinare nije želeo da kaže kada će tačno spomenik biti uklonjen, ali je dodao da niko ne može da se ponaša "protivpravno" i da kao razlog za to traži u etničkoj pripadnosti.

"Ne bih govorio o tačnim datumima, ali ako sam rekao da sa državom nema igre i da će se poštovati ustav i zakoni zemlje, onda vam je jasno da ćemo preduzeti određene korake", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska baze "Jug" i "Dobrosin" u kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije.

Ministar odbrane je istakao da je Srbija čekala da vidi razumne reakcije Albanaca s juga Srbije, ali da su oni zatražili pomoć Albanije, Kosova i međunarodne zajednice.

"To nisu ni racionalne ni dobre poruke. Mi, za razliku od njih, ne pretimo ni njima niti bilo kome. Samo ponavljam da će se u državi Srbiji poštovati ustav i zakoni ove zemlje i uskoro će uslediti reakcija Srbije", rekao je Vučić.

On je izrazio nadu da uklanjanje spomenika neće stvoriti loše odnose između srpskog i albanskog stanovništva na jugu Srbije.

"Nadam se da to neće stvoriti loše odnose, jer to niko ne želi. Plašim se samo da bi neke usijane glave želele da se naprave lošiji odnosi, ali mi to ne želimo da se dogodi", istakao je Vučić.

Upitan kako gleda na stav Albanaca s juga Srbije da traže internacionalizaciju problema svog položaja i pitanje spomenika, Vučić je ocenio da internacionalizacija ne može da im pomogne.

"Ne čini mi se da im internacionalizacija, na način na koji su to želeli da čine 2001, 2002. i 2003, ide u prilog, niti može da bude onako efikasna i efektivna kao što je bila tada iz prostog razloga što oni ovde nisu ugroženi", rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da Srbija poštuje stav međunarodne zajednice koja je, kako je rekao, ocenila da je to unutrašnja stvar Srbije.

"Ali nemojte da smetnete i s uma da na toj zajedničkoj sednici albanskih odbornika nije bilo predstavnika međunarodne zajednice. Čini mi se, po prvi put da na njihovu inicijativu niko nije želeo da reaguje. Svima je bilo jasno i očigledno da su preterali", rekao je Vučić.

On je naglasio da postoje "određene usijane glave" koje misle da treba da budu što agresivniji i da prete Srbiji.

"Nadamo se da su to samo političke fraze, ali smo potpuno smo spremni da zaštitimo ustav i poredak. Što se tiče takvih usijanih glava, nadam se da će razumeti takvu vrstu poruke pre nego što bilo šta pokušaju da preduzmu protiv organa države Srbije,njenih institiucija ili civilnog stanovništva", rekao je ministar odbrane.

Vučić je istakao da Srbija ne želi nikoga da vređa ili učini bilo šta što bi narušilo međunacionalne odnose, ali je ponovio da zakon i ustav Srbije moraju da se poštuju. Upitan da li je spreman da na razgovore o spomeniku pozove predstavnike opština s juga Srbije i Albanaca, Vučić je odgovorio da su Albanci već doneli svoju odluku.

"Uvek smo spremni da razgovaramo, ali oni su već doneli svoju odluku i sa njima je razgovarao šef koordinacionog centra u ime Vlade Srbije i dobio jasne odgovore. Voleo bih da su ti odgovori bili drugačiji, racionalniji i razumniji", rekao je Vučić.

Ministar je istakao da se zakoni i Ustav Srbije moraju poštovati i da će u skladu s tim "država preduzeti korake po pitanju" spornog spomenika u centru Preševa. "Poštujemo stav međunarodne zajednice, a oni smatraju da je to unutrašnje pitanje Srbije. Svima je jasno i potpuno je očigledno da su preterali", rekao je Vučić.

Na skupštini svih albanskih odbornika iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa juče je usvojena deklaracija kojom se odbija zahtev Vlade Srbije da spomenik bude uklonjen, a traži se i internacionalizacija tog problema. S Vučićem u poseti Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

SAD: Unutrašnja stvar Srbije

Povodom danas usvojene deklaracije skupštine albanskih odbornika u Preševu u vezi pitanja spomenika pripadnicima bivše OVK, u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država su ponovili da je to pitanje unutrašnja stvar Srbije. "Naša pozicija tim povodom nije promenjena. SAD veruju da je pitanje spomenika unutrašnja stvar Srbije koju treba da rešavaju njeni izabrani predstavnici", rekao je portparol ambasade SAD Stiven Stark.

Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe nakon zajedničke sednice zatražili su danas od Albanije da se "u rešavanje problema Preševske doline" uključe i međunarodne institucije i usvojili političku deklaraciju protiv uklanjanja spomenika u centru Preševa podignutom pripadnicima OVPBM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track