SASTANAK VUČIĆ-JOVANOVIĆ: Izbori posle otvaranja pregovora sa EU

Susret završen

SASTANAK VUČIĆ-JOVANOVIĆ: Izbori posle otvaranja pregovora sa EU

Politika -
Vicepremijer će uputiti poziv i drugim liderima stranaka, koji žele da razgovaraju o budućnosti Srbije, da iznesu primedbe na rad Vlade ili predloge i planove za prosperitet Srbije i bolji život njenih građana, saopšteno je iz Vlade Srbije

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Liberalno/demokratske partije Čedomirom Jovanovićem.

Nakon nešto više od sat vremena u Vladi Srbije završen je sastanak Vučića i Jovanovića, a ključna poruka s tog sastanka, prema rečima Jovanovića, je da je neophodno raspisivanje izbora nakon otvaranja pregovora sa EU.

Razgovarali smo o nužnosti poštovanja briselskog sporazuma, ekonomiji i zaključili smo da "smo svi u istom čamcu" i da rešavanje ključnih političkih pitanja treba da bude rezultat razgovora a ne prepucavanja u TV duelima, rekao je nakon sastanka Jovanović.

Posle razgovara, Jovanović je novinarima ispred zgrade Vlade Srbije rekao da političke stranke moraju da postignu "elementarni dogovor" o ekonomskim i političkim reformama. On je rekao da kosovska realnost i evropske integracije nalažu promenu Ustava Srbije iz 2006. godine.

Jovanović je rekao da smatra da je Vučić prihvatio stavove LDP-a o potrebi da se sprovedu ekonomske i političke reforme i da LDP ne želi da likuje, već da se te reforme sprovedu u interesu građana i budućnosti zemlje.

Podsetimo, Vučić će pozvati i lidere drugih stranaka koji žele da razgovaraju o budućnosti Srbije, da iznesu primedbe na rad vlade ili predloge i planove za prosperitet Srbije i bolji život njenih građana.

Potpredsednik LDP Bojan Đurić potvrdio je da će lider LDP Čedomir Jovanović predstavljati tu stranku na sastanku sa Vučićem i dodao da će biti vrlo konkretan i precizan kada se bude razgovaralo o ekonomskim, društvenim i političkih reformama.

Đurić je rekao da će LDP insistirati na problemima Srbije za koje ta stranka smatra da vuku zemlju na dno, a koji do sada nisu rešavani ili su uporno gurani na marginu i potcenjivani u srpskoj politici, kao što su ekonomska situacija, suprotstavljanje reformama, izbegavanje modernizacije zemlje.

On je ukazao da je LDP godinama bio prilično usamljen u insistiranju i konkretnim predlozima za dubinske promene, a te predloge u odnosu na postojeću državnu politiku će i sada izneti.

PUPS: Za pohvalu razgovori Vučića i predstavnika stranaka

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) podržava razgovore prvog potredsednika Vlade Aleksandra Vučića s predstavnicima političkih stranaka o budućnosti Srbije, rekao je poslanik PUPS Momo Čolaković. On je istakao da PUPS podržava razgovore, jer je neophodan visok stepen saglasnosti o privredi i životnom standardu građana.

"To nisu ideološka pitanja, to nisu programske razlike pojedinih partija, nego to je pitanje svake partije, programa svih partija i u tom pogledu je za svaku pohvalu", rekao je Čolaković novinarima u Skupštini Srbije. Dodao je da očekuje da će o pitanjima ekonomije i životnog standarda biti postignut visoko stepen saglasnosti opozicije i vlasti. Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić danas je počeo razgovore sa stranačkim liderima o, kako je rečeno, budućnosti Srbije.

Prvi sastanak bio je s liderom opozicione Liberalno-demokratske partije, Čedomirom Jovanovićem.

SPS: Potrebni otvoreni i konstruktivni razgovori

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević izjavio je danas da je Srbiji u vreme teške ekonomske krize potreban razgovor svih u društvu, ali da u tome ne vidi takvu želju i konstruktivan pristup opozicije.Na pitanje novinara u Skupštini Srbije u kom svojstvu je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić zvao predstavnike političkih stranaka na razgovor, Milićević je rekao da to nije pitanje za njega i da je dobro da se razgovara ako je taj razgovor otvoren i konstruktivan.

Milićević je podsetio da je premijer Srbije i lider SPS Ivica Dačić više putao do sada pozivao na što širi konsezus.Na pitanje da li su razgovori koje organizuje Vučić traženja novog koalicionog partnera, Milićević je rekao da koalacija oko SPS radi najbolje što može i da nema razloga da se plaši eventualnih izbora. On je rekao da nije problem ako većinski stav građana bude da treba promeniti sadašnju vladu ali da ne vidi šta bi novo doneli izbori, jer bi opet najviše glasova dobile koalicije oko Srpske napredne stranke i SPS-a.

Prema njegovim rečima, delovanje opozicije svelo se na politički marketing, poput traženja vanrednih parlamentarnih izbora a mole se da ih ne bude."Kad je reč o opoziciji nisam do sada imao priliku da sagledam neki konstruktivan i korektan pristup i želju da se postigne konsenzus o onome što jesu prioriteti Srbije u ovom trenutku", rekao je Milićević.Nova Srbija: Razgovori stranaka nada za građane

Potpredsednica Nove Srbije (NS) Dubravka Filipovski ocenila je danas kao izuzetno pozitivno to što razgovore o budućnosti države inicira najveća politička stranka i izrazila nadu da će i opozicija imati konstruktivne predloge. "Ovi razgovori su nada za građane, za bolju budućnost, i za to da će Srbija izaći iz problema", rekla je Dubravka Filipovski novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, pre samo nekoliko godina opozicija je želela da se pokrenu razgovori o merama za boljitak države, ali da u vreme premijera Mirka Cvetkovića takva inicijativa nije urodila plodom."Dobro je da ovakva inicijativa danas dolazi upravo iz najvažnije i najveće stranke u Srbiji", rekla je Dubravka Filipovski i dodala da će se NS, kao članica vladajuće koalicije, odazvati pozivu na razgovore.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić danas u Vladi Srbije počinje razgovore sa stranačkim liderima o, kako je rečeno, budućnosti Srbije.

http://www.youtube.com/watch?v=KpItYTXn8Ho

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track