Vučić: Država Simpo i radnike neće pustiti niz vodu
Foto: Printscreen Tanjug

Otkaza neće biti

Vučić: Država Simpo i radnike neće pustiti niz vodu

InfoBiz -
Država će pomoći otpisom svojih potraživanja i podstaći će otvaranje novih radnih mesta. Zainteresovana ruska kompanija Delo
1 / 3 Foto: Tanjug Printscreen

VRANJE - Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić poručio je danas da država neće pustiti "Simpo" i njegove radnike niz vodu i da su u toku pregovori sa ruskim partnerom koji je zainteresovan za privatizaciju, a uslov države će biti da ne bude otpuštanja.

Vučić je nakon obilaska vranjske fabrike "Simpo", rekao da će država pomoći sa otpisom svojih potraživanja i podstaći otvaranje novih radnih mesta.

Vučić je naveo da je reč o ruskoj kompaniji "Delo" i dodao da su oni prihvatili uslov da se broj zaposlenih ne smanjuje. On je najavio da očekuje da će, najverovatnije u maju, u Vranje doći sa zamenikom predsednika ruske vlade Dmitrijem Rogozinom, navodeći da se razgovori između ruskog partnera i "Simpa" vode već godinu i po dana, a da u prethodna četiri meseca i vlada učestvuje u njima.

"Imali smo neke ministre koji su želeli stečaj, ali smatram da je bolje da nađemo strateškog partnera i da država pomogne otpisom dugovanja", rekao je Vučić. Na pitanje radnika šta će biti sa socijalnim programom, Vučić je odgovorio da treba sačekati da se krene u postupak i ocenio da je najlakše da se krene u socijalni program, ali da je mnogo bolje i sigurnije da se unapredi proizvodnja da se radi na tome da se sačuvaju radna mesta.On je ukazao da je država loš vlasnik, jer u tom slučaju uvek više dođe do izražaja lični interes, a ne profit firme i naglasio da "Simpo" treba da bude profitabilna firma.

Vučić je rekao da je u "Simpu" video posvećene radnike koji mu se nisu žalili iako rade težak posao, a među njima je i puno žena."Ovo sam rekao zbog svih u Srbiji, koji kada država pomogne "Simpu" zakolutaju očima i pogledaju u nebo i pitaju dokle više", rekao je Vučić i naveo da je država pomogla, podsetivši da su radnici dobili decembarsku platu, ali ne još i oktobarsku i novembarsku i da će problem zdravstvenih knjižica biti rešen u najkraćem roku.

Vučić je rekao da je Pčinjski okrug, zbog nezaposlenosti, deo nacionalnog prioritetnog plana i da će biti pod posebnom pažnjom vlade, kao i da će biti formirana radna grupa na čijem čelu će biti ministar finansija Lazar Krstić.Predsednik "Simpa" Dragan Tomić rekao je da radnici te kompanije danas imaju razlog da budu raspoloženi i zadovoljni, zbog čega je zahvalan vladi.

On je rekao da je prvi potpredsednik prihvatio da razmotri program, kojim će se, kako je naveo, "Simpo" razvijati u narednih 50 godina. Sa Vučićem, "Simpo" su posetili ministar finansija Lazar Krstić i v.d. ministra privrede Igor Mirović. Poreski dug "Simpa" je oko 5,7 milijardi dinara.

http://www.youtube.com/watch?v=rzrUo-LYkmQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track