Vučić i šeik  Muhamed na štandu Jugoimporta u Abu Dabiju
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Veliki ugovor

Vučić i šeik Muhamed na štandu Jugoimporta u Abu Dabiju

Društvo -
Srbija će da proizvodi visoko sofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate, rekao je potpredsednik Vučić i najavio potpisivanje ugovora vrednog oko 200 miliona evra
1 / 5 Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Abu Dabiju otvaranju najvećeg sajma naoružanja i opreme na Bliskom istoku - IDEX i sa šeikom Muhamed bin Zajed al Nahjan posetio štand "Jugoimport" SDPR iz Srbije.

"Srbija će da proizvodi visoko sofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate", rekao je potpredsednik Vučić nakon posete sajmu i najavio potpisivanje ugovora vrednog oko 200 miliona evra.

U saopštenju se navodi da je šeik Muhamed prvi put posetio štand "Jugoimporta", od kako ta srpska firma izlaže na sajmu, kao i da je na jučerašnjem sastanku Vučića sa šeikom postignuta saglasnost o svim sporazumima dve zemlje, posebno u vezi sa ulaganjem u namensku industriju.

Dogovoreno je da emiratska državna kompanija "Earth" i srpski "Jugoimport" SDPR potpišu ugovor o zajedničkom razvoju raketnog sistema ALAS, precizira se.

"Ono što je najvažnije je to da će biti potpisan veliki ugovor. To će biti najsofisticiranije i najmodernije oružje koje smo ikada napravili", naglasio je Vučić i ukazao da je reč o ugovoru od preko 200 miliona evra i da u prvoj fazi u kratkom roku očekuje ulaganja od oko 24 miliona evra.

Prve investicije u proizvodnju visokosofisticiranih raketa očekuju se za nekoliko nedelja, rekao je Vučić.

U saopštenju se dodaje da će danas u Abu Dabiju biti potpisani Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija, Zajednička izjava o uspostavljanju strateškog partnerstva, kao i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Osnova za te ugovore biće Sporazum o međudržavnoj saradnji Srbije i UAE koji će, takođe, biti potpisan danas u Abu Dabiju.

Prvi potpredsednik Vlade danas završava dvodnevnu posetu Emiratima, a sajam naoružanja i opreme IDEX održava se pod patronatom predsednika šeika kalife bin Zajeda al Nahjana.

Sajmu prisustvuje više od 60.000 vojnih predstavnika i 77 ministara odbrane iz celog sveta, a svoje proizvode izlaže 1.112 kompanija iz 59 zemalja, među kojima je i "Jugoimport" SDPR.

http://www.youtube.com/watch?v=JeZ91JE5j2o

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track