Vučić i Vestervele o državljanstvu i dokumentima
Foto: Tanjug

Uoči posete

Vučić i Vestervele o državljanstvu i dokumentima

Politika -
Beograd traži da se Srbima sa Kosova garantuje državljanstvo naše zemlje i da sa našim dokumentima mogu da izađu na lokalne izbore, planirane za jesen

BEOGRAD - Dve ključne teme - pitanje državljanstva i ličnih dokumenata za Srbe na Kosovu - biće "na stolu" tokom radne večere koju će u nedelju uveče prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić organizovati za šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea.

Od ishoda razgovora o ova dva pitanja važna za Beograd zavisi da li će biti otvorena vrata za konačni dogovor oko plana implementacije briselskog sporazuma, a samim tim i za dobijanje datuma za pregovore sa EU, prenosi list pozivajući se na diplomatske izvore.

Beograd traži da se Srbima sa Kosova garantuje državljanstvo naše zemlje i da sa našim dokumentima mogu da izađu na lokalne izbore, planirane za jesen, a Vestervele će srpskim zvaničnicima preneti očekivanja Nemačke, odnosno, kako navode izvori, uslove Berlina da bi dao "zeleno svetlo" za datum na Evropskom samitu 28. juna.

Kako saznaje list, Vestervele će vlastima u Srbiji poručiti da će Berlin izvršiti dodatni pritisak na Prištinu da odustane od zahteva da se odmah ugase srpske institucije na Kosovu, a da Beograd zauzvrat treba da pokaže dobru volju da se u najkraćem mogućem roku primene delovi sporazuma koji se odnose na policiju i pravosuđe.

Ovakvo, kako navodi list, "srednje rešenje", navodno je aminovao i Vašington, koji je pristao da srpske institucije nastave da funkcionišu do izbora na jesen, koje bi zajednički organizovali Priština, Beograd i OEBS, nakon čega bi se počelo s formiranjem organa Zajednice srpskih opština.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track