VUČIĆ: Izneću ozbiljan plan kako će izgledati Srbija u naredne četiri godine!
Foto: Vucic I Nikolic, Tanjug

VUČIĆ: Izneću ozbiljan plan kako će izgledati Srbija u naredne četiri godine!

Politika -
Dogovorili smo se da podelimo odgovornost, vlada i predsednik će tesno sarađivati. Radićemo timski posebno u odlukama koje neće biti popularne, rekao je Nikolić
1 / 4 Foto: Vucic I Nikolic, Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je Aleksandru Vučiću na ostvarenim izbornim rezultatima i istakao da se sa liderom SNS-a dogovorio da tesno sarađuju u donošenju odluka koje neće biti popularne.

Nikolić je, nakon konsultacija sa liderom SNS i odluke da mu poveri mandat čestitao Vučiću uz opasku da mu "ne bi bio u koži".

"Srbija je pred ogromnim iskušenjima. Pobeda, radost i veselje završeni su brojanjem glasova, a danas počinje velika odgovornost i rad pod lupom javnosti i svih onih koji žele da vladi pronađu grešku", konstatovao je Nikolić.

Predsednik Srbije se sa Vučićem, kako je rekao, dogovorio da zajednički snose rizike i odgovornost, jer vladu očekuju odluke koje neće biti popularne, ali su nužne "zato što su prethodnici donosili popularne odluke". Aleksandar Vučić je, prema Nikolićevim rečima, na sebe preuzeo odgovornost da unapred kaže da će da bude teških odluka, i da je cilj da Srbija konačno počne da živi od svog rada.

Nikolić je istakao da, ako građani misle da problemi sa kojima se Srbija suočava mogu da se leče šećernom vodicom, mogu da izaberu drugu vladu i predsednika, konstatujući da Srbija ima jednog Aleksandra Vučića i da bi bilo tragično da ga izgubi zato što nije uspela da proceni koliko je njegova želja da ova država uspe.

"Danas je vreme otrežnjenja, istine i suočavanja sa surovom realnošću i mislim da je SNS za to potpuno spremna, a ja sam spreman da pomognem u okviru ustavnih ovlašćenja u onome što vladu očekuje", rekao je Nikolić i dodao da je danas najlagodnije biti u opoziciji.

15.33. Vučić je najavio da će nova Vlada Srbije raditi svaki posao najodgovornije moguće.

15.32 Vučić će biti najodgovorniji za uspehe i neuspehe buduće vlade. Dužnost je, obaveza i pravo da Vučić bira sam ljude za ministre u koje ima poverenja, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

15.30 Biće iznenađenja u sastavu Vlade Srbije. Po prvi put ćemo izneti ozbiljan plan za narednih 5 i više godina.Želimo da pokažemo ljudima kako će Srbija da izgleda za 4-5 godina. Ako je Ustav sveto pismo, predsednik vlade i ministri nisu Sveto pismo. Menjaćemo ministre ako se ne budu pokazali, rekao je mandatar Aleksandar Vučić

"Iskreno čestitam Vučiću na ostvarenom rezultatu, odlučio sam da obavestim skupštinu da sam Vučiću poverio mandat, ali iskreno ne bio mu u koži, jer se Srbija nalazi u iskušenju. Pobeda, radost i veselje završeni su danom kada su pobrojani rezultati - danas počinje velika odgovornost i rad pod stalnom lupom javnosti, a mnogi će tražiti i čekati greške vlade", rekao je Nikolić novinarima.

Naglasio je da je siguran da vlada neće praviti greške, već da će donositi važne odluke.

"Dogovorili smo se da podelimo odgovornost, vlada i predsednik će tesno sarađivati. Radićemo timski posebno u odlukama koje neće biti popularne", rekao je Nikolić.

Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić je naglasio da će u naredne tri ili četiri godine, koliko će vlada da traje, od Srbije napraviti zdravu i pristojnu državu. "Obećao sam da ću raditi vredno i pošteno i donositi dobre odluke za našu Srbiju", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, teško da je neko dobio u težim okolnostima takav mandat, posebno posle loših odluka iz 2007. i 2009. godine, zbog kojih je u državi visok deficit i ne funkcioniše ekonomija.

Uz napomenu da je to vlada koja je sastavljena u najkraćem roku, Vučić je zahvalio predsedniku Nikoliću što mu je poverio mandat.Vučić je dodao da Srbija ulazi u teške i ozbiljne reforme jer će se raditi za sledeće generacije, a ne za sledeće izbore. "Za mene lično je ovo veliki dan", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je prethodno bio na konsultacijama kod predsednika Nikolića u zgradi na Andrićevom vencu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track