Vučić: Kakav bude plan, takva će biti i naša odluka
Foto: Nemanja Pancic

Da li će Nemačka postaviti nove uslove Srbiji

Vučić: Kakav bude plan, takva će biti i naša odluka

Politika -
Vicepremijer rekao da neće biti dileme da li će Srbija u junu dobiti datum za pregovore sa EU ako bude usaglašen plan implementacije

BEOGRAD - Sve zavisi od implementacije sporazuma.Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da, ukoliko bude bio usaglašen plan primene briselskog sporazuma Beograda i Prištine, neće biti dileme da li će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora sa EU.Pragmatični razgovoriVučić je kazao da će o tome biti reči na sastanku sa šefom nemačke diplomatije Gidom Vesterveleom, koji u nedelju dolazi u Beograd.- Ne očekujem loše ili suviše dobre vesti, ali se nadam da će reći da je moguće potpisivanje implementacionog plana kako bismo mogli da dobijemo datum za početak pregovora. Od toga kakav će biti taj plan zavisiće i naša odluka - izjavio je Vučić i dodao da će sa Vesterveleom o tome „razgovarati otvoreno, pragmatično i razumno“ i preneti mu da je Srbija zaslužila datum.- Dakle, oni očekuju da nekakav implementacioni plan bude usaglašen i posle toga mislim da dileme neće biti - rekao je Vučić i najavio da će se sa Srbima sa KiM sastati u naredna dva-tri dana.On je naglasio da Beograd očekuje rešavanje nekoliko ključnih pitanja - da bude potvrđeno da se Srbima garantuje državljanstvo Srbije, kao i da mogu s našim dokumentima da izađu na lokalne izbore na Kosovu do kraja godine:Ohrabrenje- Mislim da bi posle sve te dileme, kao i priče o diplomama, bile razrešene i ne bi bilo problema za srpsku stranu.Premijer Ivica Dačić kaže da će za dobijanje datuma biti neophodan dogovor o planu implementacije briselskog sporazuma i objasnio da to ne znači da EU insistira na sprovođenju sporazuma do kraja juna, već želi da se uveri da Srbija dogovor nije postigla samo zbog dobijanja datuma. On ne očekuje nove uslove od EU.- Odavno smo zaslužili datum početka pregovora, ali mi ne odlučujemo o tome. Poseta Vestervelea je važna jer dolazi pre procedure u Bundestagu - rekao je Dačić, koji posetu Vestervelea i dolazak šefa britanske diplomatije Vilijama Hejga 30. maja vidi kao ohrabrenje.

Dačić: Ne očekujem nove uslove od Evropske unije
Dačić: Ne očekujem nove uslove od Evropske unije

Ucene nas neće primorati da priznamo KosovoPredsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se nada da ćemo dobiti datum za početak pregovora i ocenio da bi Nemačka trebalo da shvati da ucenama neće primorati Srbiju na to da prizna Kosovo.- Kad bi Srbija živela razmišljajući o tome šta će Nemačka da uradi, ne bi mogla da krene napred. Uradili smo sve što je bilo moguće, otvorenog srca prema građanima, mirne savesti prema EU. Prolazili smo i kroz veća iskušenja, proći ćemo i kroz ovo. Nemačka bi trebalo da shvati da ne vredi ucenama da nas tera da sami sebi sečemo vene ili da izvršimo samoubistvo. KiM ne damo. A Bundestag neka razmisli kakvu bi odluku doneo da je u pitanju Nemačka - rekao je Nikolić i naveo da ne treba da očajavamo ako Srbija ne dobije datum.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track