VUČIĆ VLADIKAMA: Nisam izdajnik
Foto: Tanjug

Sabor SPC

VUČIĆ VLADIKAMA: Nisam izdajnik

Društvo -
Vicepremijer je u razgovoru s vrhom SPC naglasio da razume njihovu brigu za srpski narod
1 / 7 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je episkopima Srpske pravoslavne crkve danas na Saboru rekao da ne prihvata otpužbe da je izdajnik, ali da razume njihovu brigu za srpski narod.

Vučić je ispred Patrijaršije rekao novinarima da je na Saboru dogovoreno da država i crkva zajedno rade u interesu građana i Srbije.

"Nikad neću prihvatiti da sam izdajnik, niti ja, niti Vlada, borimo se za narod i radimo najbolje što možemo za naš narod", istakao je Vučić.

Upitan o stavu pojedinih vladika koji su žestoko kritikovali njega i Vladu, Vučić je rekao da su "ostale određene kritike na njegov i na račun Vlade", ali da je to stav samo pojedinih vladika.

Episkop bački Irinej rekao je novinarima da se crkva i vlada Srbije slažu po suštinskim pitanjima, a to je da nema priznanja nezavisnosti Kosova i da treba učiniti sve da srpski narod ostane da živi u toj pokrajini.

Irinej je kazao da je Vučić na Saboru vladikama objasnio probleme sa kojima se država suočava i da ne postoje suštinske razlike između crkve i države po pitanju Kosova. "Crkva ima svoje, a država svoje metode, ali ne postoje suštinske razlike", rekao je Irinej.

On je dodao da razume da je je briselski sporazum najviše što je u datom trenutku Srbija mogla da dobije u pregovorima sa Prištinom, ali da je svestan da o tom dokumentu ni sam Vučhih "ne govori u superlativima" i da je to ono što je realno moglo da se dobije.

Vučić je na Sabor SPC došao na poziv Sabora.

Sabor SPC je počeo 21. maja liturgijom u Sabornoj crkvi u Beogradu, a očekuje se da će zasedati najmanje dve nedelje.Ovo je prvo zasedanje Sabora od maja prošle godine s obzirom na to da crkvena skupština nije, kako to pravila nalažu, zasedala prošlog oktobra, uz obrazloženje da nema "velikih tema" i da je zato potrebno izbeći nepotrebne troškove.

Potpredsednik vlade je rekao i da je sa vladikama na Saboru razgovarao i o zaštiti srpskih verskih i kulturno-istorijskih spomenika na Kosovu i Metohiji i da je po tom pitanju postignuta "apsolutna saglasnost".

Upitan o današnjim razgovorima sa predstavnicima Srba sa severa Kosova, Vučić je rekao da je Vlada Srbije pokazala da ume da postigne dogovor sa drugim državama i vladama i da veruje da je u stanju da to isto učini i sa svojim narodom.

"Siguran sam da ćemo postići dogovor", rekao je Vučić govoreći o sastanku koji će imati sa Srbima sa severa Kosova koji se protive primeni briselskog sporazuma.

"Snagu države pokazujemo argumentima i dogovorom sa našim narodom. Važno je nastaviti razgovore", rekao je potpredsednik vlade i dodao da vlada nije pribegla smenama onih koji se protive briselskom sporazumu.

http://www.youtube.com/watch?v=1u4hNrZ88z8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track