Vučić: Nemci poštuju sve što smo do sada uradili!

Vicepremijer u Nemačkoj

Vučić: Nemci poštuju sve što smo do sada uradili!

Politika -
Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele u razgovoru s Aleksandrom Vučićem rekao da Nemačka podržava Srbiju na njenom putu ka EU, ali da sve zavisi od susreta Tači - Dačić

BERLIN - Podrška.Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele izjavio je posle razgovora s vicepremijerom Aleksandrom Vučićem da Nemačka podržava Srbiju na njenom putu ka EU, ali da će odluka o datumu početka pregovora o članstvu zavisiti od rezultata dijaloga Beograda i Prištine.- Nemačka neće postavljati nove zahteve, ali neće ni odustati od postavljenih kriterijuma. Berlin podržava dijalog Beograda i Prištine i želi konkretne rezultate. Važno je da se postigne vidljiv i održiv napredak i na osnovu toga ćemo u aprilu proučiti izveštaj Ketrin Ešton - rekao je Vestervele i istakao da delovanje Nemačke nije samo „prazna priča“, nego je praćeno konkretnim rezultatima:- Sve što sam rekao prilikom posete Beogradu ispunili smo. Držali smo se date reči i obećanja. Za evropsku perspektivu Srbije zalaže se ne samo vlada u Berlinu već i velika većina u Bundestagu. To nije predmet spora između opozicije i vladajućih stranaka.Vučić je izjavio da se nada da će Srbija naići na razumevanje Nemačke i u junu dobiti datum za početak pregovora o članstvu u EU.

- U proteklih šest meseci preduzeli smo teške korake i ovoga puta radili smo sve na vreme. Uvereni smo da Nemačka to poštuje, ali odluka je na njima. Nadam se da ćemo naići na razumevanje Nemačke - kazao je vicepremijer.On je zamolio nemačke zvaničnike da pogledaju kroz „našu vizuru i naočare“ i vide šta mogu da urade za građane Srbije.

- Mi ćemo gledati da svoj težak posao obavimo, a vas molimo da u interesu Srbije i vi obavite svoj. Želimo da građani Srbije imaju sve ono što imaju građani Nemačke i svih drugih razvijenih evropskih zemalja, i u skladu s tim Vlada neće praviti kompromise. Daćemo sve od sebe da zaštitimo naše državne i nacionalne interese - poručio je Vučić.Delegacija s Vučićem na čelu boraviće i danas u Berlinu u nastojanju da obezbedi ključni glas podrške za odluku da se Srbiji 28. juna na samitu EU dodeli datum za početak pregovora s Briselom.

Vučić ugovorio uvoz mašina iz NemačkeVicepremijer Vučić razgovarao je i s ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom i zatražio da se ne smanjuje broj pripadnika Kfora na KiM. Ministri su razgovarali i o vojnoj saradnji i zajedničkom učešću u multinacionalnim operacijama pod zastavom EU i UN, kao i o uvozu mašina za potrebe namenske industrije. De Mezijer je iskazao zadovoljstvo učinkom Vlade Srbije, naročito rezultatima u borbi protiv korupcije, ocenivši da je u tom periodu urađeno više nego u prethodne tri godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track