Vučić: Nigde se ne spominje nezavisnost Kosova

Vučić: Nigde se ne spominje nezavisnost Kosova

Politika -
Albanska čizma neće biti na severu Kosova. Srbi će po prvi put imati regionalnog komandanta za četiri opštine severa Kosova i Metohije. Nećemo bežati ni od referenduma. Baš me briga kako će u Skupštini Srbije da glasaju Đilas i Demokratska stranka. Dobio sam 850 pretećih poruka

BEOGRAD - Nigde u sporazumu Beograda i Prištine ne spominje se bilo kakva nezavisnost Kosova i Metohije, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

"Dobili smo formalno-pravno, bar u policijskom smislu, više nego što smo do danas imali.. Ostalo je (u sporazumu) kako smo mi želeli, ni za jotu nisu izmenili tačku devet (o opštinama), a tačku 14 su izmenili kako smo mi želeli (o učešću u međunarodnim organizacijama)", rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da su na Glavnom odboru SNS za sporazum glasali i Srbi južno od Ibra i da je odnos bio 377 glasova za i osam protiv.

Srbi će imati po prvi put regionalnog komandanta za četiri opštine severa Kosova i Metohije, rekao je Vučić gostujući u emisiji RTS "Srbija, njen put i njene dileme".

Vučić je u emisiji doneo briselski dokument i pročitao ono šta piše u devetoj tački, navodeći da će komandant regionalni biti kosovski Srbin koga će imenovati kosovski ministar unutrašnjih poslova, ali isključivo sa liste predloženih koju će dati predsednici četiri srpske opštine u ime zajednice srpskih opština. On je podvukao da će samo lice koje je sa te liste moći da bude komandant i dodao da je to naše pravo i da imamo izvršna ovlašćenja.

On je rekao da je na pregovorima u Briselu odlučno zahtevao da se ne menja tačka 9 sporazuma i da je istovremeno uspeo da se izbori za potpunu promenu tačke 14.

Vučić je naveo da je i tačka 14 bila predmet žestoke rasprave i da je zbog nje moglo da dođe i do fizičkog sukoba, da se nigde ne pominje članstvo Kosova u UN, ali da nismo odustali od te dve tačke u obliku koji je za nas prihvatljiv.

Vicepremijer je naglasio da će razgovarati sa ljudima sa Kosmeta u utorak ili sredu.

"Niti mi možemo bez njih, niti oni bez nas. Naša je obaveza da sa njima postignemo dogovor. Uveren sam da je to bila najispravnija moguća odluka", istako je Vučić.

"Sporazum nije dobar, ali je mnogo bolji nego što je bio i nego što je alternativa neprihvatanju sporazuma.

Nećemo bežati ni od referenduma mada ne bih voleo da gubimo vreme. Ne prođe li ta ideja pala je Vlada Srbije", rekao je Vučić.

Ponosan sam na to kako sam branio Srbiju, Srbe na Kosovu i Metohiji i spreman sam za to da odgovaram, rekao je Vučić.

On je istakao da albanska čizma neće biti na severu Kosova.

Govoreći o pregovorima sa Albancima, Vučić je rekao da su oni bili teški.

"U jednom trenutku Albansi su skinuli sakoe, a i ja sam bio neprijatan", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da od predstavnika međunarodne zajednice očekuje da ispune obećanje dato Srbiji.

Pričali su nam bajke kada su hapsili Miloševića i svaki put su nas lagali. Ja nisam verovao u te bajke, ali šta je alternativa?, upitao je Vučić.

Ne govorim da smo pobedili ali ne kukam ni da je Kosovo nezavisno, jer nije, podvukao je Vučić. Prvi potpredsednik je rekao da je vreme da Srbija za godinu dana bude lider u regionu.

"Očekujem investicije iz zapadnih zemalja", rekao je Vučić.

On je rekao da Đilas traži da priznamo nešto što mi nismo učinili. Baš me briga kako će da glasa Đilas i Demokratska stranka.

Vicepremijer je naglasio da je dobio 850 pretećih poruka.

Moja ćerka sutra puni 11 godina. Dobio sam takve pretnje da ne mogu da ih izgovorim.. sa crnim barjacima... , rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je naglasio da bi bila katastrofa za Evropsku uniju ukoliko Srbija ne dobije datum za početak pregovora.

Očekujem da Srbija dobije datum, ali ne mislim da je u dobijanju datuma rešenje naših problema...", rekao je Vučić

Bila bi katastrofa za Evropsku uniju ukoliko Srbija ne dobije datum za početak pregovora, izjavio je večeras prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

"Bila bi katastrofa za EU da Srbija ne dobije datum. Očekujem da Srbija dobije datum, ali ne mislim da je u dobijanju datuma rešenje naših problema...", rekao je Vučić.

Prema njegvoim rečima, rešenje je da počnemo više da radimo i ako budemo mogli da napravimo bolji ambijent za strane investicije, Srbija će biti lider u regionu po snazi privrede, industrije...

Prema njegvoim rečima, rešenje je da počnemo više da radimo i ako budemo mogli da napravimo bolji ambijent za strane investicije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track