Vučić o krizi u Preševu: Zakon važi za sve
Foto: KURIR

Potrebno smirivanje situacije

Vučić o krizi u Preševu: Zakon važi za sve

Politika -
Mi se ponašamo civilizovano i odgovorno ne zato što smo slabi, već zato što želimo da gradimo budućnost u kojoj će Srbi i Albanci živeti kao komšije mirno i složno, poručio potpredsednik Vlade

BEOGRAD - Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić kaže da je uveren da posle uklanjanja spomenika pripadnicima takozvane OVPMB u Preševu neće doći do prekida dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Vučić je dodao da se nada da će doći do smirivanja situacije jer Srbija nije učinila ništa što vodi eskalaciji sukoba.Prema njegovim rečima, državni organi su izveli akciju čistu kao suza poštujući zakon na jedan civilizovan način.

"Želim da umirim građane. Mi se ponašamo civilizovano i odgovorno ne zato što smo slabi, već zato što želimo da gradimo budućnost u kojoj će Srbi i Albanci živeti kao komšije mirno i složno, ali zakon moraju svi da poštuju na celoj teritoriji Srbije i tačka", rekao je Vučić novinarima na Vojnoj akademiji.Komentarišući zahteve da se jug Srbije pripoji Kosovu Vučić je rekao da oni nisu ništa novo ali je zapitao kako je moguće da pojedinci u svetu i neki u Beogradu imaju simpatije prema takvih zahtevima. Prema njegovim rečima, time se poziva na rušenje ustava a Riza Haljimi i drugi govore da je to u redu. Na pitanje kakve veze ima Albanija koja je takođe reagovala po pitanju spomenika, Vučić je rekao da i to i reakcije Prištine i pretnje prekidanjem dijaloga govori da su od početka postojali drugačiji planovi.Vučić je naglasio i da je uveren da dijalog sa Prištinom neće biti prekinut naglašavajući da razgovori treba da se nastave a da se izjave iz Prištine političke prirode uoči izbora.Upitan da prokomentariše navode delova međunarodne zajednice da je dogovor bio na dohvat ruke Vučić je rekao da ne zna o čemu govore."Niko me nije pozvao sem jednog ambasadora koji je zamolio nešto razumno što smo i poštovali", rekao je Vučić naglašavajući da o nekim stvarima ne može da se pregovora i da Srbija ima Ustav i zakone koji moraju da se poštuju na celoj teritoriji. On je najavio da će danas razgovarati i sa britanskim ambasadorom u Beogradu budući da je ta zemlja izrazila nezadovoljstvo uklanjanjem spomenika.Vučić je takođe izjavio da se ne bi javno izjašnjavao o tome da li želi da Milorad Veljović ostane direktor policije, jer je izbor direktora policije nadležnost ministra policije Ivice Dačića. Na pitanje da li se zalaže da direktor policije ostane Milorad Veljović, Vučić je rekao:"I da je to tačno, ne bih se javno izjašnjavao o tome. To šta ja želim, nema veze sa mojim nadležnostima, niti sa bilo čim drugim. To nije pitanje za mene, već za ministra policije", rekao je Vučić novinarima u Vojnoj akademiji. On je dodao da je za njega važno i da će uvek insistirati da se borba protiv korupcije i kriminala ne zaustavi bez obzira ko je u pitanju. Prema njegovim rečima, oni koji su mislili da su zaštićeni zbog svojih ličnih i partijskih veza, to nisu.Vučić, koji je i ministar odbrane, najavio je da će uskoro jedna velika domaća kompanija potpisati milijardu dolara vredan ugovor za izgradnju vojno-medicinskih kapaciteta u jednoj afričkoj državi.

Vučić je rekao da Srbija nikada nije imala više ponuda iz inostranstva za izgradnju vojno-medicinskih kapaciteta i prodaju oružja, zbog čega se, u okviru reforme sistema odbrane, u budućnosti najviše mora raditi na obrazovanju i osvajanju novih znanja u vojsci i namenskoj industriji."Možemo da se ponosimo ljudima koji su u stanju, ne samo da na visokom tehničkom nivou unapređuju naše naoružanje, već i da kombinujući ruske i NATO standarde ponude nešto novo što bi bilo interesantno na tržištima širom sveta", rekao je Vučić obraćajući se polaznicima druge klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, generalštabnog i komandno-štabnog usavršavanja.

On je, međutim, konstatovao da u delovima namenske industrije i dalje vlada mentalitet iz prošlosti, i da menadžment nekih fabrika i dalje ne pokazuje inicijativu već očekuje da Ministarstvo odbrane brine o socijalnm potrebama njihovih radnika.Vučić je, osvrćući se na doprinos sistema odbrane spoljnopolitičkom rejtingu Srbije, istakao da prvi put država ima istinski dobre odnose sa svima, da istovremeno ide ka EU i da sa Ruskom Federacijom sarađuje na nivou kojim su obe strane zadovoljne, o čemu svedoči i poseta novog ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua najavljena za mart."Mi ne možemo da idemo u vojne blokove, ali možemo da sarađujemmo sa svima na najbolji način. Naš je posao da vodimo računa o interesima Srbije, poštujemo i Ameriku i Rusiju, sve naše prijatelje, ali naš prevashodni posao je da volimo i štitimo Srbiju", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track