VUČIĆ O MEDIJIMA: Kako sam mogao da skinem tekst sa nemačko-švajcarskog sajta u Srbiji
Foto: RTS

Reakcija na izveštaj OEBS

VUČIĆ O MEDIJIMA: Kako sam mogao da skinem tekst sa nemačko-švajcarskog sajta u Srbiji

Politika -
Neka dođe neko iz Blica, RTS ili B92 i neka kažu da sam jednu stvar tražio da bude cenzurisana i ja ću da priznam da nisam govorio istinu, a posle toga biće nemoguć moj opstanak na političkoj sceni, rekao premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić odbacio je ocene iz OEBS-a o navodnoj cenzuri u Srbiji i naglasio da je apsolutno netačno da je bilo zahteva za povlačenje pojedinih tekstova sa sajtova. Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je juče zabrinutost zbog cenzure sadržaja na internetu u Srbiji i pozvala srpske vlasti da neguju necenzurisanu debatu o pitanjima od javnog interesa. "Dunja Mijatović je rekla da je neko skinuo tekst iz Blica, cenzurisao neki Prompert sajt. Sad ja postavljam pitanje, ne želeći da potcenim značaj te teme, da li sam ja mogao to da uradim? Blic je novina koja piše protiv vlade, to je nemačko-svajcarska novina. Kako sam ja mogao da skinem tekst, koji sam, inače, pogledao, prilično nepismen i glup tekst, koji me je nasmejao", upitao je Vučić.

Optužbe nanose štetu Srbiji

On je rekao da takve ocene i optužbe za cenzuru nanose veliku štetu Srbiji, a ne njemu. "Mislim da je najbolje rešenje da zato pronađete jedan slučaj, neka dođe neko iz Blica ili sa vaše televizije ili B92 i neka kažu da sam jednu stvar tražio da bude cenzurisana i ja ću da priznam da nisam govorio istinu, a posle toga biće nemoguć moj opstanak na političkoj sceni", rekao je Vučić. On je rekao da u ovom trenutku ima mnogo važnijih problema i bitnijih stvari za Srbiju, a to je, između ostalog, kako da se posvetimo ekonomskim reformama, koje se moraju sprovesti uprkos dodatnim nevoljama zbog posledica poplava.

Za vreme Dana žalosti pričali o cenzuri

"U takvim trenutcima neko je posvećen tome da odvraća pažnju od svega važnog", primetio je Vučić. On je rekao da je vlast bila optužena za cenzuru i u vreme dana žalosti, jer je, "valjda, RRA rekla kablovskim emiterima da ne puštaju programe zabavnog karaktera, poput Pink mjuzika i Foks lajfa".

"Srećom, američka kompanija KKR, koja je kupila SBB, je bila korektna i rekla da neće da daju da se pevaju pesme tri dana. Ali, neki su pokušali da za to kažu da je to cenzura. Hoću da ljudi u Srbiji to znaju. To je vrsta pokvarenjaštva i nepoštovanja prema svoje zemlje", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja