Vučić poručio Šojguu: Srbija ostaje vojno neutralna!
Foto: Tanjug

Sastanak u Beogradu

Vučić poručio Šojguu: Srbija ostaje vojno neutralna!

Politika -
Strateško opredeljenje Beograda neće menjati, jer ga na to obavezuje proklamovana vojna neutralnost, poručio potpredsednik Vlade

BEOGRAD - Srbija neće pristupiti NATO, ali ni Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti koja je pod kapom Moskve. Njen cilj je da bude vojno neutralna zemlja, rekao je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu danas na sastanku u Beogradu.

Prema nezvaničnim saznanjima Novosti, ovo je jedna od ključnih poruka koju je Vučić preneo ruskom ministru odbrane. Kako se navodi, gosta iz Moskve, koji uživa veliko poverenje predsednika Vladimira Putina, osim unapređenja saradnje na vojnom polju, interesovalo je i kakve su namere Beograda prema Severnoatlantskoj alijansi.

Vučić je Šojguu poručio da se strateško opredeljenje Beograda neće menjati, jer ga na to obavezuje proklamovana vojna neutralnost. Ali, ruski zvaničnik je naveo primer Grčke, gde je većina stanovništva protiv NATO, a ova država je, ipak, pristupila tom bloku.

"Prvi potpredsednik vlade je na to kategorično uzvratio: Budite uvereni da će se političko rukovodstvo Srbije držati svog Ustava i skupštinske deklaracije o vojnoj neutralnosti. Ovaj moj stav ne zavisi od toga da li ga iznosim u Briselu, Vašingtonu ili Moskvi", navodi se.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track