Vučić: Reći ću da je Srbija zaslužila datum!
Foto: KURIR

Pred odlazak u Berlin

Vučić: Reći ću da je Srbija zaslužila datum!

Politika -
U Berlinu nemamo šta da krijemo. Imam veliku nadu, ali i strepnju od konačnog ishoda razgovora, izjavio potpredsednik Vlade

BEOGRAD - Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je uoči sutrašnjeg odlaska u Berlin da će sagovornicima reći da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora sa EU i da ima veliku nadu, ali i strepnju od konačnog ishoda razgovora. "U Berlinu nemamo šta da krijemo. Reći ćemo jasno da su Srbija, njeni građani i vlada, zaslužili da dobiju datum za početak pregovora sa EU. Imam veliku nadu, ali i strepnju od konačnog ishoda razgovora", izjavio je Vučić za Novosti!

Uoči puta u Nemačku i susreta sa ključnim ljudima tamošnje administracije, koji može da bude preloman za naše dalje kretanje na evropskoj magistrali, ali i za buduće poteze na domaćoj političkoj sceni, Vučić očekuje mnogo pohvala, ali ne krije da će njegovi sagovornici iz najuticajnije države EU imati i zahteve, pišu Novosti.

"Od svojih nemačkih domaćina očekujem podršku za naše reforme u pravosuđu i ekonomiji, kao i za dijalog sa Prištinom, koji je njima, možda, i važniji. Dokazali smo i da u Srbiji postoji izražena politička volja za bespoštednom borbom protiv korupcije i kriminala. U tom smislu nezaobilazni su krivični i zakon o krivičnom postupku, čije su izmene nedavno usvojene. A, u pripremi su zakon o izvršenju krivičnih sankcija i strategija za borbu protiv korupcije, koji će vrlo brzo biti doneti", najavio je prvi potpredsednik vlade. On nema dilemu da bi pozitivni signali iz Berlina učvrstili Srbiju na evropskom putu i otvorili je za investicije ne samo sa našeg kontinenta već i iz Azije.

"Zato u Berlinu neću kriti da bi izostanak datuma bio veliko razočaranje za naš narod", rekao je Vučić. Novosti pišu da su aduti Beograda ispunjenost programa za integraciju u EU sa 88 odsto, da je od planiranih 1.172 propisa, usvojeno 1.030, da su očigledni rezultati u borbi protiv korupcije. Među adutima su i reforma pravosuđa i ekonomskog sektora, poboljšan položaj manjina i unapređena sloboda medija i status nezavisnih tela. Vučić će tokom dvodnevne posete Berlinu razgovarati sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom, ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom i savetnikom za spoljnu politiku nemačke kancelarke Angele Merkel, Kristofom Hojzgenom.

Predviđen je, takođe, i sastanak sa članovima komiteta Bundestaga koji odlučuje o dobijanju datuma za početak pregovora, kao i sa najuticajnijim poslanicima vladajuće koalicije. Nije čak isključeno i da se Vučić vidi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Prvi potpredsednik vlade će se obratiti i Odboru za EU prinadležnosti nemačkog Bundestaga. Nije isključeno i da se Vučić vidi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pišu Novosti. Vučić predvodi delegaciju Srbije u kojoj su i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić i predsednica Odbora za evropske integracije skupštine Srbije Milica Delević.

http://www.youtube.com/watch?v=KoFcZ3hLM8Y

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track