Vučić sa nemačkim vicekancelarom

Vučić sa nemačkim vicekancelarom

Politika -
Potpredsednik Vlade sa državnim i političkim vrhom te zemlje razgovara o širokom spektru tema - od Kosova i ekonomske saradnje, preko borbe protiv korupcije...

BERLIN - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić sastao se popodne sa nemačkim vicekancelarom Filipom Reslerom, u okviru posete Nemačkoj, tokom koje će sa državnim i političkim vrhom te zemlje razgovarati o širokom spektru tema - od Kosova i ekonomske saradnje, preko borbe protiv korupcije, do svih ključnih političkih pitanja.

Posle sastanka, Vučić će, zajedno sa ministarkom energetike Zoranom Mihailović i nemačkim vicekancelarom i ministrom privrede i tehnologije, prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju i strateškoj saradnji između Elektroprivrede Srbije i nemačkog energetskog koncerna RWE.

Vućić je ranije na početku dvodnevne posete Berlinu, razgovarao sa zamenikom generalnog sekretara "Konrad Adenauer Fondacije" Gerhardom Valersom.

Valers je izrazio zadovoljstvo zbog Vučićev posete Nemačkoj i ponudio pomoć te fondacije na polju profesionalizacije parlamentarnih grupa, energetske bezbednosti i ekologije. Potpredsednik Vlade Srbije je izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak puta ka Evropskoj uniji, ali da joj je u tome neophodna pomoć i Nemačke. Tokom boravka u Berlinu, Vučić će razgovarati i sa ministrom za ekonomski razvoj i saradnju Dirkom Nibelom, savetnikom Angele Merkel za pitanja EU Nikolausom Majerom Landrutom i savetnikom kancelarke za bezbednost i spoljnu politiku Kristofom Hojzgenom.

On će se takođe sastati sa državnom sekretarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber i parlamentarnim i državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Kristijanom Šmitom. Na spisku tema tih razgovora svakako su prioriteti nove srpske vlade, evropske integracije, borba protiv organizovanog kriminala, kao i pitanja odbrambene i bezbednosne saradnje. Tokom boravka u Nemačkoj Vučić će, kako se očekuje, od nemačkih kolega tražiti i stručnu asistenciju u borbi protiv sistemske korupcije.Uoči odlaska u svoju prvu zvaničnu posetu Nemačkoj, Vučić je izjavio da je ta država važan politički i ekonomski partner, bez kojeg se ne može zamisliti ulazak u EU i dalji razvoj Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track