VUČIĆ: Srbija neće imati neprijateljski stav prema Rusiji!
Foto: Tanjug

Štititi interes Srbije

VUČIĆ: Srbija neće imati neprijateljski stav prema Rusiji!

Politika -
Kada se uklone sve emocije, to je ono što građani podržavaju, izjavio je prvi potpredsednik vlade u tehničkom mandatu

BEOGRAD - Prvi potpredsednik vlade u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske, povodom krize u Ukrajini, da Srbija neće imati neprijateljski stav prema Rusiji.

Vučić je rekao da je, kada se uklone sve emocije, to ono što građani podržavaju.

Vučić je izjavio da vlada mora da radi kao jedan tim, da to neće biti ni ruska ni nemačka vlada, već srpska, koja će voditi računa o interesima građana Srbije.

"Za koju politiku mislite da bi bila bolja. Hoćete da uvedemo sankcije Rusiji, da kažemo da podržavamo narušavanje teriritujalnog integriteta, čime bismo se odrekli Kosova, ili da okrenemo leđa Evropskoj uniji", upitao je Vučić komentarišući spekulacije koje su se prethodfnih dana pojavile i medijima na temu sastava buduće vlade i uticaja stranih sila na to pitanje.

"Moja ideja je da imamo najbolju moguću vladu, a ne da imamo uspeh jedne stranke, da oformimo najbolji mogući tim, za to nije dovoljna jedna stranka ni pet, već treba da se uzmu najbolji ljudi u Srbiji", naveo je Vučić.

On je dodao da su se prethodnih dana bavili pisanjem programa i planova za Srbiju, a da će se nakon toga baviti ljudima koji žele da vide ozbiljnu i odgovornu Srbiju, te da tu neće biti prostora za bilo kakvu trgovinu.

"Razmišljamo kako da Srbiju uredimo na najbolji mogući način, vlada mora da radi kao jedan tim, te da bude sposobna da u teskim uslovima donosi najbolje odluke i postiže optimalne rezultate", rekao je Vučić.

Dodik: Učimo na primeru Krima, pratimo Kataloniju i Škotsku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je za Republiku Srpsku referendum na Krimu demokratski izraz volje naroda, kao i da Republika Srpska prati sva slična svetska iskustva i radiće na primerima najboljih iskustava "kada za to dođe vreme".

"Gledamo sve te iste situacije u svetu. Vidimo šta se dešava u Italiji, vidimo da će Škotska izaći brzo na referendum, nešto se dešava i u Kataloniji. Republici Srpskoj su to kapitalna iskustva. Ljutio se ko ne ljutio mi veoma dobro pratimo šta se dešava u svetu i radićemo na primeru najboljih svetskih iskustava kada za to dođe vreme", rekao je Dodik.

Dodik je posle susreta sa prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da ga je obavestio o stavu Republike Srpske o Krimu i Ukrajini i naglasio da razume poziciju Srbije.

"Razumemo poziciju Srbije i sve ono što se Srbiji dešavalo imajući u vidu da je bila eksponent dramatočno nepoštene međunarodne politike vezano za Kosovo - nasilno otcepljene koje su podržale mnoge zemlje koje se sada prse i govore kako to u Ukrajini nije legalno, a na Kosovu je sve legalno i bombardovanje srpskog naroda i ugrožavanje teritorijalnog integriteta", rekao je Dodik.On je rekao da zapadnim zemljama tada nije smetalo da podrže ugrožavanje teritorijalnog integriteta Srbije, a smeta im kada je u pitanju Krim koji je istorisjki, kako je rekao, pripadao Rusiji."Smatram da je referendum na Krimu demokratski izraz volje narode. To treba poštovati, on je legitiman i legalan", zaključio je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track