Vučić: Srbija nikad poštovanija u Nemačkoj
Foto: Beta

Sumira utiske

Vučić: Srbija nikad poštovanija u Nemačkoj

Politika -
Ekonomska saradnja sa Nemačkom je od vitalnog nacionalnog interesa za Srbiju

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić smatra da je moguće sprovesti najveći deo onoga što se od Srbije očekuje u narednom periodu i dobiti podršku Nemačke za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu u EU.

Srbija nikada nije imala veći kredibilitet u Nemačkoj, rekao je Vučić, sumirajući utiske o poseti Nemačkoj.On je ocenio da Srbija danas ima šansu i dobre izglede za dobijanje datuma. Postoje, kako je objasnio, još neke stvari koje će Nemačka insistirati da se urade, a neke od njih nisu lake.

"Mi predstavljamo Srbiju. Poštujemo i volimo svaku zemlju, veoma volimo i poštujemo Nemačku, i mislim da su svi članovi delegacije bili ponosni na to kako je Srbija tretirana u Nemačkoj. Ali, izvinite, mi najviše volimo Srbiju i postoje neke stvari koje nije lako, ni realno da sprovedemo. Ali, većinu stvari, uveren sam, možemo da uradimo i uveren sam da možemo da dobijemo njihovu podršku za datum", kazao je Vučić.

Vicepremijer je istakao da nikada ne daje olako optimistične izjave, ali da se ovoga puta nada da će Srbija dobiti datum početka pregovora, iako "neće biti kraj života" ako ga ne dobije.

Vučić od Nemačke očekuje dobar signal, razumevanje za ono što je Srbija učinila u proteklih nekoliko meseci, ali i poruku građanima Srbije da su dobrodošli u EU.

Ohrabruje ga, kako je objasnio, to što je delegacija Srbije, u kojoj su bili i Suzana Grubješić i Milica Delević, dobro primljena i od sagovornika koji ranije nisu želeli da razgovaraju sa kolegama iz Srbije, i koji su ocenili da je Srbija za kratko vreme napredovala više nego za nekoliko godina.

Vučić je istakao da nisu svi poslovi koji Srbiju očekuju u narednim sedmicama vezani za Kosovo i Metohiju, već da se deo odnosi na reforme, jer još nisu završeni reformski procesi u raznim sektorima društvenog života, i da zato očekuje, pre svega od Ministarstva pravde, da odradi svoj deo posla.Dobijanje datuma pregovora sa EU je, objasnio je Vučić, presudno za ekonomski razvoj Srbije u narednom periodu, jer stvaranje povoljnog političkog, ekonomskog i pravnog okvira ohrabriće dolazak nekih od najvećih nemačkih kompanija, ali i investitora iz drugih delova sveta.

Ekonomska saradnja sa Nemačkom je, kako je naglasio, od vitalnog nacionalnog interesa za Srbiju.

Vučić se sinoć u Berlinu sastao i sa vicepremijerima Hrvatske i Crne Gore, Nevenom Mimicom i Igorom Lukšićem, sa kojima je razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje i odnosa.On je kazao da je sa Mimicom razgovarao o unapređenju odnosa sa Hrvatskom, iako se dve države, kako je rekao, nikada oko nekih stvari u prošlosti neće moći dogovoriti.Neke od tema razgovora sa hrvatskim vicepremijerom bile su pronalaženje nestalih osoba i imovinska prava, dok je sa crnogorskim potpredsednikom vlade i šefom diplomatije ponajviše bilo reči o zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track