Vučić: Srbija postaje stub stabilnosti u regionu
Foto: Zorana Jeftić

Intervju premijera nemačkom Tagesšpigelu

Vučić: Srbija postaje stub stabilnosti u regionu

Politika -
Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, premijer je istakao da Srbija daje svoj maksimum u normalizaciji odnosa

BERLIN - Srbija postaje stub stabilnosti u regionu i svoje obaveze prema članstvu u EU želi da ispuni do 2019. godine, poručio je u intervjuu za "Tagesšpigel" premijer Aleksandar Vučić.

"Mi smo veoma ambiciozni i želimo svoj rad da okončamo do 2019. godine. Ali onda, neće zavisiti od nas, već od Nemačke, Austrije i drugih zemalja, članica EU, da li će Srbiju prihvatiti ili ne", odgovorio je Vučić na pitanje kada računa sa prijemom Srbije u EU.

Upitan da li bi bilo bolje da se sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno prime u EU, premijer Srbije, koji se danas sastaje sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, smatra da bi to bila jedna strašna poruka za srpski narod.

"Mi, kao Srbija, želimo da budemo vrednovani. Ako nas budu sve zajedno vrednovali, to bi moglo značiti da bismo mi morali da platimo, ako neko nije uradio svoj domaći zadatak. Tada mi ne bismo u narednih 15 godina mogli da dođemo u EU.To bi bila strašna poruka za srpski narod", ističe je Vučih.

Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, Vučić je istakao da Srbija daje svoj maksimum u normalizaciji odnosa."Posle sporazuma iz aprila prošle godine, mi smo puno od toga implementirali. I nedavno smo postigli jedan konačni dogovor u oblasti pravosuđa i pravnih pitanja, koji bi trebalo da bude najvažniji dogovor od postizanja briselskog sporazuma", rekao je Vučić.

On je dodao da albanski političari sa Kosova, međutim, sada nisu želeli da se sretnu sa srpskim zbog tamošnjih izbora i internih prilika. "Ja sam, međutim, apsolutno siguran da ćemo mi uskoro ostvariti napredak, što bi za obe strane bilo važno", rekao je Vučić.

Kada je reč o regionu, Vučić je podsetio da je njegova prva poseta, kao šefa vlade, bila u Sarajevu s ciljem da podrži teritorijalni integritet i suverenitet BiH, iako Srbija ima sa Republikom Srpskom posebne veze.

"Mi imamo, takođe, veoma dobre odnose i sa Makedonijom i verujem da Srbija postaje stub stabilinosti u regionu, drugačije nego što je bila u prethodnim vremenima", dodao je on. Osvrćući se na period 90-ih godina, Vučić kaže: "Mi se trudimo da promenimo naš stil razmišljanja."

Kako kaže, nije mu teško da prizna da je počinio greške."Bolje je to priznati i greške ne ponavljati. Mi smo onda za te greške platili strašnu cenu i sada moramo veoma ozbiljno da radimo da bi probleme rešili", rekao je Vučih.

Vučić se osvrnuo i na aktuleno pitanje Ukrajine, istakavši da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet te zemlje, članice UN, što je "u punoj harmoniji sa vrednostima EU i kopenhaškim kriterijumima i svim drugim međunarodnim pravilima".

On je naveo da Srbija nije uvela sankcije i da "za to imamo dovoljno ekonomskih i političkih razloga". "To ne znači da smo saglasni sa svim potezima Rusije", rekao je Vučić.

(Tanjug/Tagesšpigel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track