Vučić: Srbiji potrebni šansa, poverenje i savezništvo Nemačke
Foto: KURIR

Pred razgovore sa Angelom Merkel

Vučić: Srbiji potrebni šansa, poverenje i savezništvo Nemačke

Politika -
Srbija je mala zemlja, koja želi da rešava svoje probleme, ne ulazi u sukobe sa bilo kim u regionu i svetu i okreće se svojoj evropskoj budućnosti", naveo je srpski premijer u autorskom tekstu objavljenom u visokotiražnom nemačkom "Frankfurter Algemajne cajtungu"

FRANKFURT - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakao je, pred razgovore s kancelarkom Angelom Merkel, da je Srbiji potrebna šansa i da želi savezništvo Nemačke.

"Srbija je mala zemlja, koja želi da rešava svoje probleme, ne ulazi u sukobe sa bilo kim u regionu i svetu i okreće se svojoj evropskoj budućnosti", naveo je srpski premijer u autorskom tekstu objavljenom u visokotiražnom nemačkom "Frankfurter Algemajne cajtungu" (FAZ), i dodao da je naša zemlja postala pouzdan partner i da želi Nemačku za saveznika.

On je priznao da Srbija i njeni političari, uključujući i njega samog, devedesetih godina prošlog veka nisu dobro razumeli svet oko sebe, kao ni sopstvene potrebe. U to vreme, konstatujue Vučić, nismo imali saveznike, jer ih nismo ni tražili, a nikoga nismo ni slušali.

"Razume se, u tim devedesetim, mi smo poraženi na svakom planu i cenu tog teškog poraza i takve politike plaćamo i danas", ocenio je Vučić.

"Nimalo čudno, Srbi i Srbija nikada nisu uživali veliku popularnost i naklonost nemačkog naroda i države, delimično i zbog toga što su naša rukovodstva uvek mislila da političkim trikovima osvoje podršku i poverenje najznačajnije evropske sile. Bili smo nepouzdan partner i nismo umeli da budemo saveznik", objasnio je Vučić.

Stvari danas, prema njegovim rečima, u mnogome stoje drugačije, ne zato što se Srbija u korenu promenila - biće potrebno još godina da se to suštinski dogodi - već zato što smo, danas, potpuno svesni da, onako kako ne možemo da obmanjujemo svoj narod, to ne možemo i ne smemo ni da pokušavamo u međunarodnoj areni.

"Zato, ako ništa drugo, sasvim je izvesno da ono što obećamo, ili kažemo da ćemo da učinimo, to zaista i uradimo, a u lice, jasno i bez uvijanja moramo da kažemo šta je ono što nismo u stanju da napravimo. Čini mi se, posle Briselskog sporazuma i postizanja dogovora sa Prištinom, posle jasne i nedvosmisleno stabilizatorske uloge Srbije u celom regionu, kao i početkom sprovođenja teških ekonomskih reformi, da ćemo, možda, posle mnogo godina, dobiti priliku od nemačke države da budemo tretirani onako kako Nemačka tretira naše susede", poručio je Vučić pred posetu Berlinu, na poziv kancelarke Merkel.

"Srbiji su potrebni šansa i malo, malo više poverenja", istakao je premijer i dodao da neku vrstu skepse i podozrivog odnosa prema Srbiji i danas oseća kod dela nemačkih parlamentaraca, "zaduženih za pronalaženje, po svaku cenu, samo lošeg, a ne slučajnog izbegavanja da se vide mnoge dobre stvari i promene koje donose drugačiju budućnost celom Zapadnom Balkanu".

Srbija u toj velikoj globalnoj igri razume mnoge primedbe koje joj se stavljaju na teret povodom najnovije ukrajinske krize, istakao je Vučić podsećajući da je Srbija, na iznenađenje mnogih, jasno podržala teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine u njenim međunarodno - pravno priznatim granicama, ali da, iz ekonomskih i političkih razloga, nije uvela sankcije Rusiji.

Pred nama su, prema njegovim rečima, brojni zadaci - oni na ekonomskom polju, koji su svakako najteži, ali i oni politički, koji i dalje vuku tragove prošlosti i prete da nas ostave u njoj, kao što su Kosovo, Bosna i mnogi drugi.Srbija u rešavanju problema Zapadnog Balkana, čak i tamo gde se njen stav razlikuje od nemačkog, zna da, bez pomoći i podrške nemačke države, ništa neće moći da uradi, dodao je i ocenio da Srbija, po prvi put u svojoj istoriji, a i on, kao njen premijer, mogu slobodno i bez bilo kakvog ustručavanja da kažu da želimo Nemačku za saveznika, ne zato što Nemačka ima pare, a mi smo mnogo pametni pa ćemo da se "ogrebemo" i nešto uzmemo za sebe, već zbog toga što smo spremni da učimo od Nemaca i drugih Evropljana i poštujemo one koji su ispred nas.

"Ne stidim se da kažem, na neuobičajen način za one koji vode Vlade svojih zemalja, da sam počastvovan i da imam veliku tremu pred susret sa kancelarkom Angelom Merkel. Svi koji me poznaju dobro znaju da se ne ulizujem nikome. Tu tremu i strepnju imam ne zbog ličnog, političkog, ili bilo kakvog drugog straha, ili brige, već zbog Srbije, naše budućnosti, a znam koliko nam ta budućnost zavisi od stava kancelarke Merkel i nemačke države. Mi Nemačkoj ne možemo mnogo da pomognemo, osim da garantujemo punu stabilnost Balkana, bez sukoba i turbulencija i da ćemo biti pouzdan prijatelj i u trenucima kada to neće biti tako i toliko lako, kao što je danas", podvukao je Vučić.

On je izrazio zahvalnost kancelarki Merkel i nemačkom narodu na velikoj pomoći i podršci koju smo kao zemlja dobili posle katastrofalnih poplava koje su nas zadesile, poručivši da Srbi to neće zaboraviti. Srbija ide napred u Evropu i moli i očekuje podršku Nemačke za taj put, zaključio je premijer Vučić u autorskom tekstu u FAZ-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track