Vućić: Sa Nemcima gradimo TE Nikola Tesla  3

Dogovor

Vućić: Sa Nemcima gradimo TE Nikola Tesla 3

Politika -
Ono što smo mi mogli da tražimo je da Nemačka što pre krene u realizaciju ovog Memoranduma, da završimo sve u vezi sa birokratskim procedurama u najkraćem roku i da krenemo u gradnju Termoelektrane Nikola Tesla 3, što je za nas od životne važnosti", izjavio je Vučić

BERLIN - Prvi potpredsednik srpske vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić nastavlja sutra posetu Nemačkoj, gde će se, kako je planirano, susresti sa nemačkim ministrom za razvoj i tehnologiju Dirkom Nibelom i uz najviše državne počasti biti dočekan u Ministarstvu odbrane na razgovoru sa državnim i parlamentarnim sekretarom Ministarstva Kristijanom Šmitom.

Vučić će se u utorak sastati i sa savetnikom kancelara Angele Merkel za spoljnu politiku Krištofom Hojzgenom, zatim sa savetnikom kancelarke za pitanja EU Nikolausom Majerom Landrutom, sa državnom sekretarkom u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber i drugim političarima.

Vučić, koji sutra završava svoju posetu Berlinu je danas, prvog dana, razgovarao sa nemačkim vicekncelarom i ministrom privrede Filipom Reslerom i prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju i strateškoj saradnji između Elektroprivrede Srbije i nemačkog energetskog koncerna RWE.

Vučić je posle potpisivanja Memoranduma i razgovora sa Reslerom rekao da očekuje značajno produbljivanje saradnje dve zemlje u oblasti energetike, ali i drugim oblastima.

On je izjavio da je Nemačka strateški partner Srbije i ukazao na značaj daljeg jačanja političkog dijaloga između Srbije i Nemačke na najvišem nivou.

"Nemačka strana je insistirala na funkcionisanju pravne države i postojanju dobrih uslova za investitore. Ono što smo mi mogli da tražimo je da Nemačka što pre krene u realizaciju ovog Memoranduma, da završimo sve u vezi sa birokratskim procedurama u najkraćem roku i da krenemo u gradnju Termoelektrane Nikola Tesla 3, što je za nas od životne važnosti", izjavio je Vučić.

On je ukazao da iza Memoranduma o energetskoj saradnji ne stoji samo EPS, nego i cela Vlada Srbije.

Vučić, koji se nalazi u prvoj oficijenoj poseti Nemačkoj posle formiranja vlade Srbije, takođe je izrazio interesovanje za intenziviranje parlamentarne saradnje dve države.

On je posebno naglasio važnost unapređenja ekonomskih odnosa u oblasti energetike, infrastrukture i autoindustrije.

Vučić je nemačkim kolegama ukazao i na značaj podrške koju Nemačka pruža Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

"Srbija je čvrsto opredeljena za unapređenje ekonomske saradnje i posvećena sprovođenju i implementaciji reformi, jačanju pravne države, kao i borbi protiv kriminala i sistemske korupcije", istakao je Vučić.

Resler je naglasio da su Nemačka i njene kompanije zainteresovane za unapređenje saradnje i da očekuje od Srbije jačanje pravnih okvira za poslovanje i ostvarivanje makroekonomske stabilnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track