Vučić u Berlinu: Nemačka je naš strateški partner
Foto: KUrir

Poručio

Vučić u Berlinu: Nemačka je naš strateški partner

Politika -
"Vi znate da nisam uvek optimističan. Mi znamo šta je ono što ne možemo da učinimo, ali takođe, znamo i šta su nam obaveze i šta možemo i šta moramo da učinimo", rekao je Vučić

BERLIN - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić poručuje da je sa nemačkim zvaničnicima u Berlinu vodio značajne razgovore o budućnosti i evropskoj budućnosti Srbije, o Kosovu i Metohiji i onome što se od Srbije očekuje da bi došla do članstva u EU i ponovio da je Nemačka najvažniji strateški partner Srbije.

"Vi znate da nisam uvek optimističan. Mi znamo šta je ono što ne možemo da učinimo, ali takođe, znamo i šta su nam obaveze i šta možemo i šta moramo da učinimo", rekao je Vučić novinarima, sumirajući rezultate političkih razgovora koje je vodio u Berlinu sa najvišim predstavnicima nemačke države.

Vučić se tokom dana sastao sa savetnikom kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku Krištofom Hojzgenom, savetnikom kancelarke za pitanja EU Nikolausom Majerom Landrutom, drzavnom sekretarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber i drugim političarima.

Njega je, uz najviše vojne počasti, primio parlamentarni državni sekretar Kristijan Šmit.

Dobri poznavaoci prilika na nemačkoj političkoj sceni kažu da je Vučić naišao na razumevanja glavnog savetnika kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku, Hojzgena, političara koji se ne pojavljuje često u javnosti, ali za koga se veruje da je ključna osoba iz senke, čovek koji i Merkelovoj "daje ideje".

Za Hojzgena, izuzetno uvaženog u diplomatskim krugovima, važi i da je, verovatno, prva adresa za razgovore o najvažnijim pitanjima Srbije, a to su Kosovo i EU.

Na odgovornim mestima u Berlinu može se čuti, sasvim nezvanično, da Vučić, koji je u posetu Berlinu došao na inicijativu Nemačke, i Hojzgen, za koga se kaže da ga Merkelova sluša, imaju stvarno dobre odnose.

Vučić je danas novinarima rekao i da se istovremeno mora razmišljati o našem narodu i njegovom ekonomskom boljitku i u vezi sa tim su, kako je naglasio, i vođeni razgovori u Berlinu.

"Srbija će ubuduće sve odluke donositi u skladu sa potrebama svojih građana, poštujući pri tom međunarodne, pravne i političke obaveze", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je danas bilo razgovora o izjavama Martina Šulca, Kosovu i trgovini organima, Vučić je ogovorio da je bilo reči o svim najkonkretnijim pitanjima, ali nije želeo da iznosi sadrzaj razgovora.

Posle sastanka sa Šmitom Vučić je rekao da je postignut značajan stepen saglasnosti oko svih pitanja i ponovio da je Nemačka najvažniji strateški partner Srbije.

Tokom sastanka, koji je održan u Ministarstvu odbrane, teme razgovora bile su bilateralna saradnja, saradnja u okviru Partnerstva za mir i situacija na Kosovu.

Prema njegovim rečima, dosadašnja saradnja dveju zemalja u oblasti odbrane je na zadovoljavajućem nivou, ali da ima prostora za njeno unapređenje u oblastima od obostranog interesa.

Na inicijativu Nemačke Vučić je, kao prvi član nove vlade, došao u dvodnevnu posetu Berlinu, gde je juče razgovarao sa nemačkim vicekancelarom i ministrom privrede Filipom Reslerom i prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju i strateškoj saradnji između Elektroprivrede Srbije i nemačkog energetskog koncerna RWE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track