VUČIĆ U BERLINU: Premijer predstavio vladine mere nemačkim privrednicima
Foto: Tanjug

Nastavak posete

VUČIĆ U BERLINU: Premijer predstavio vladine mere nemačkim privrednicima

InfoBiz -
Na početku radnog doručka premijer Srbije je rekao da namerava da prenese šta će biti urađeno u bliskoj budućnosti, kako bi se uspostavila održiva ekonomija posle katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju i stvorio povoljan poslovni ambijent

BERLIN - Premijer Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas posetu Berlinu sastankom sa nemačkim privrednicima, kojima je izneo mere koje planira Vlada u narednom periodu u cilju po boljšanja poslovnog ambijenta.

On je, na početku radnog doručka, u organizaciji Odbora nemačke privrede za istok, rekao da namerava da prenese šta će biti urađeno u bliskoj budućnosti, kako bi se uspostavila održiva ekonomija posle katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju i stvorio povoljan poslovni ambijent.

Vučić je kazao da naš zemlja do sada nije bila veoma uspešna u stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, navodeći da će u narednom periodu biti usvojeno više bitnih zakona. Tako je kazao da će za 10 do 20 dana u skupštini biti usvojen novi zakon o radu, za koji je objasnio da je najbolji u regionu.

Isto tako u planu je usvajanje zakona o stečaju, građevinskim dozvolama i drugim oblastima bitnim za privlačenje investicija. Srbija, kako je naglasio, će usvojiti moderne zakone.

Vučić je preneo da je bitno prduzeti i nešto u oblasti fiskalne konsolidacije. Na kraju je kazao da želi da čuje od privrednika iz Nemačke koje su prepreke na koje su naišli i iskustva u poslovanju u Srbiji, kako bi se pokušalo rešavati ti problemi čime bi se privukli novi investitori iz ove zemlje.

Direktor Odbora nemačke privrede za istok Rainer Lindner je pohvalio posvećenost srpskog premijera da učini zemlju privlačinijom za investicije, posebo nakon što je Srbija bila pogođena poplavama, i kada je 1,5 miliona ljudi pogođeno štetom ove nepogode. Ovaj sastanak, kako je naglasio, treba da bude posvećen i tome kako nemačka privreda može da pomogne i u ovom kontekstu.

Prema njegovim rečima sastanku prisustvuju predstavnici velikih kompanija koje su već prisutne ili žele da dođu u Srbiju.Lindner je kazao da dve zemlje imaju dobre trgovinske odnose, i da je visina investicija dobar signal da nemačka privreda podržava put Srbije u EU. On je istovremeno izrazio nadu da će Srbija brzo napredovati ka EU, dodajući da je ohrabrujuća nedavna poruka nemačke kancelarke Angele Merkel koja je kazala da sve zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu.Srbija je, kako je konstatovao Lindner, na tom putu na prvom mestu.

U bilateralnoj trgovini sa Nemačkom Srbija je prošle godine, kako pokazuju podaci Ministarstva inostranih poslova Nemačke, smanjila trgovinski deficit za 34,5 odsto na 383 miliona evra.Srbija je, prošle godine, izvezla u Nemačku robu u vrednosti od 1,3 milijardi evra, što je povećanje od 28,4 odsto.Istovremeno je Srbija uvezla iz Nemačke robu u vrednosti od 1,7 milijardi evra, što je rast od 5,7 odsto.Međutim pravu visinu vrednosti srpsko-nemačke trgovine je veći pošto mnoge nemačke firme koriste svoje sestrinske firme u Srbiji za snabdevanje takozvanih trećih tržišta, što nije obuhvaćeno zvaničnom statistikom.

Najvažnije investicije iz Nemačke u Srbiji su, između ostalog STADA, Metro, Frensenius, Boš, Henkel, Simens, Daimler Benz i Meser.Nemačke direktne investicije u Srbiju od 2000.dostigle su vrednost u visini od 1,743 milijardi evra.Radnom doručku u berlinskom hotelu "Regent" prisustvovali su predstavnici kompanija Crosmobil, KPMG, Vallourec, SAP, RWE, Airbus, Andritz Hydro, Unicredit bank, Leoni, Bombardier, Bayer, Toennies, MobilMediCare, Maquet, Wolf, Meser, Continental, Metro.

http://www.youtube.com/watch?v=LpZ4KA1WwbU
Bez novih uslova Nemačke

Vučić je na kraju dvodnevne posete Berlinu istakao je da nije bilo nikakvih novih uslova Nemačke.

"Apsolutno nijedan novi uslov, osim da marljivo radimo na ekonomskim reformama. Izneo sam kompletan plan i program kancelarki Merkel. Da poštujemo obaveze koje smo preuzeli, da nastavimo razgovore sa Prištinom, ali to su stvari koje su se pordazumevale", objasnio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track