Vučić u Berlinu razgovarao sa Mezijerom

Poseta Nemačkoj

Vučić u Berlinu razgovarao sa Mezijerom

Politika -
On će kasnije danas razgovarati sa nemačkim ministrom inostranih poslova Gvidom Vesterveleom i sa savetnicima savezne kancelarke Angele Merkel

BERLIN - Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Berlinu sa nemačkim ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom o aktuelnim pitanjima, dobijanju datuma za pridruživanje Srbije EU i saradnji u oblasti odbrane, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

De Mezijer je iskazao tokom susreta s Vučićem zadovoljstvo učinkom Vlade, naročito rezultatima u borbi protiv korupcije.

"Dobijanje datuma bio bi važan signal za naše građane", naglasio je Vučić i istakao da je atmosfera tokom razgovora bila pozitivna.

Dvojica ministara su razgovarali i o situaciji na KiM i ekonomskom napretku Srbije, a Vučić je od nemačkog kolege zatražio da se ne smanjuje broj pripadnika Kfora u srpskim enklavama.

Oni su razgovarali i o bilateralnoj vojno-vojnoj i vojno-ekonomskoj saradnji, kao i o učešću naših oficira na kursevima u Nemačkoj.

Tokom susreta bilo je i reči o uvozu mašina za potrebe namenske industrije, što do sada nije bilo moguće. De Mezijer je naglasio da će ova ideja u novim okolnostima biti razmotrena. Takođe, razgovarali su i o zajedničkom učešću u multinacionalnim operacijama, u jedinicama pod zastavom EU i UN-a.

Susretom sa Mezijerom Vučić je otpočeo višednevnu posetu Nemačkoj. Vučić je prvi ministar odbrane Srbije, koji nakon 11 godina ima zvaničan sastanak u Nemačkoj na nivou ministara odbrane.

On će kasnije danas razgovarati sa nemačkim ministrom inostranih poslova Gvidom Vesterveleom i sa savetnicima savezne kancelarke Angele Merkel.

Pored Vučića, u Berlinu borave i potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić i predsednica Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Milica Delević. Njih troje će, kao i drugi predstavnici srpskog političkog života, učestvovati na konferenciji "Balkan i budućnost Evrope: Uloga Srbije", koju organizuju Fondacija Robert Boš, Evropski fond za Balkan i Beogradski fond za političku izuzetnost. Vučić i Grubješićeva će danas imati prilike da svoje viđenje prilika u Srbiji i regionu obrazlože i na zasedanju odbora Bundestaga za pitanja Evropske unije. Sa poslanicima tog odbora, koji ima 14 članova iz svih stranaka, danas će razgovarati i ministar inostranih poslova Crne Gore Igor Lukšić, koji će se takođe sastati i sa šefom diplomatije Vesterveleom.

http://www.youtube.com/watch?v=baqDYL__i28

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track