VUČIĆ U ĆUPRIJI: Srbija da bude centar automobilske industrije
Foto: Printcreev Tanjug

Nova fabrika posle četiri decenije

VUČIĆ U ĆUPRIJI: Srbija da bude centar automobilske industrije

InfoBiz -
Moramo biti bolji, konkurentniji, jači i ispred svih, naglasio je vicepremijer izražavajući zadovoljstvo što će biti građena nova fabrika koja će otvoriti 500 radnih mesta

ĆUPRIJA - Nemačka kompanija "Trak lajt" i opština Ćuprija potpisale su Memorandum o razumevanju, čime su stvoreni uslovi da se u ovom gradu posle četiri decenije otvori prva fabrika.

Srbija mora da bude centar automobilske industrije jugoistočne Evrope, rekao je tom prilikom Aleksandar Vučić.

Opština Ćuprija potpisala je sporazum sa Direkcijom za imovinu o prenosu prava na zemljište i Memorandum o razumevanju sa nemačkom kompanijom "Trak lajt", kojim su stvoreni uslovi da se u ovom gradu posle četiri decenije otvori prva fabrika.

Potpisivanju prisustvovao je i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da Srbija mora da bude centar automobilske industrije jugoistočne Evrope.

"Moramo biti bolji, konkurentniji, jači i ispred svih", naglasio je Vučić izražavajući zadovoljstvo što će u Ćupriji biti građena nova fabrika koja će otvoriti 500 radnih mesta.

"Ponosan sam što danas slavite 500 radnih mesta, uveren sam da će ih biti još 500 jer dolazi jedna od najmoćnijih i najboljih fabrika, koja donosi najnapredniju tehnologiju. Proizvodićete delove za "Audi", "Mercedes", "Be-em-ve", istakao je Vučić dodajući da je to samo početak, jer ako ova kompanija bude zadovoljna doćiće mnogi drugi investitori.

Zadatak svih u Srbiji je da imamo još 100 ili 200 fabrika kao što je "Trak lajt", naveo je Vučić i dodao da je zato potrebno da svi rade zajedno i obezbede sebi neuporedivo bolju i sigurniju budućnost.

Treba da pokažemo da smo mi najbolji radnici, da niko nije bolji od nas, onako kako su naši građani najbolji radnici u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj, napomenuo je vicepremijer.

Vučić je poželeo da Ćuprija bude jedna od najrazvijenijih opština u Srbiji, dodajući da ovaj sporazum predstavlja svetlo na kraju tunela ljudima u Ćupriji koji žive teško.

Vlada je pomogla ovaj projekat, kako je objasnio, i bespovratnim sredstvima, jer računa da će se ta sredstva vratiti višestruko.

"Moramo privući još više investitora. Kada dođu "Leoni", "Magna", BKC, kada imate "Fijat", dolaziće i mnogi drugi. Srbija na najlepši mogući način dočekuje investitore", konstatovao je vicepremijer.

Vučić je posebno zahvalio Agenciji za strana ulaganja (SIEPA) i lokalnoj samoupravi, ali i ministrima koji su učestvovali u realizaiji ovog poduhvata, dodajući da su u državnoj upravi bili oni koji nisu razumeli značaj "Trak lajta", govoreći da je to nepostojeća firma i koji su samo o sebi brinuli.

Gradonačelnik Ćuprije Ninoslav Erić rekao je da je ovo veliki dan za taj grad i pomoravlje, jer će u ovoj godini posao dobiti 500 građana, objasnivši da se ugovorom sa Direkcijom za imovinu opštini prenosi 16 hektara.

"Do juna prošle godine Ćupriju su zvali tunelom između Paraćina i Jagodine. Danas smo postali lokomotiva za celo pomoravlje. Pre osam meseci niko nije mogao da sluti da ćemo posle 40 godina Ćuprija praviti fabriku", istakao je Erić.

Predstavnici kompanije "Trak lajt" Štefan Fingsten, koji je generalni direktor "Trak lajt Evropa" i Sven Milhauzen, direktor na gloabalnom nivou za nabavke i direktor "Trajk lajt" d.o.o Srbija, objasnili su da je kompanije ćerka firma američke korporacije "Penke", koja ima godišnji obrt od oko 20 milijardi dolara.

"Trak lajt" se bavi proizvodnjom auto delova. Ima osam pogona širom sveta sa 3.500 zaposlenih i prometom od oko pola milijarde evra.

"Nadamo se da će uskoro biti 4.000 zaposlenih", poručili su oni dodajući da je ulazak na srpsko tržište dugoročni projekat, jer firma namerava da ostane dugo, te da planira da uloži 10 miliona evra u mašine.

"Trak lajt" će, kako su naveli, uložiti i u ljude jer planira da zaposli građane Ćuprije, ali i iz drugih delova Srbije, zbog čega će se povezati sa auto-klasterom u Kragujevcu.

Iz te kompanije su istakli da se nadaju da će memorandum biti brzo pretočen u ugovor.

Potpisivanju su prisustvovali ministarka energetike Zorana Mihajlović i ministar regionalnog razvoja Igor Mirović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track