VUČIĆ U GRAČANICI: Poštujte državu Srbiju, izađite na izbore!

Na mitingu Srpske 15.000 ljudi

VUČIĆ U GRAČANICI: Poštujte državu Srbiju, izađite na izbore!

Politika -
S vicepremijerom i ministrom Vulinom doputovao i ministar Nikola Selaković. Čuvaju ih slovenački Kfor i kosovska policija
1 / 7

GRAČANICA - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministri Aleksandar Vulin i Nikola Selaković doputovali su nešto pre podneva u Gračanicu gde su prisustvovali mitingu Građanske inicijative "Srpska".

Vicepremijer Aleksandar Vučić pozvao je danas u Gračanici Srbe sa Kosova i Metohije da budu odgovorni prema svojoj deci i svojoj budućnosti i da poštuju državu Srbiju i izađu na izbore.

"Ne može država biti dobra samo kad isplaćuje plate i penzije, a loša ako zamoli da izađu na izbore, kako bi dobili i međunarodnu verifikaciju, odnosno potvrdu za postojanje Zajednice srpskih opština", poručio je Vučić na završnom skupu Građanske inicijative Srpska u Gračanici.

On je okupljenima rekao da se zapitaju šta će dobiti ako ne izađu na izbore, osim što će, kako je rekao, gradonačelnik Kosovske Mitrovice biti neko ko nije Srbin ili će Gračanicu voditi neko koga oni ne bi želili da vide na tom mestu. Naglasivši da je u Gračanicu došao ne da bi govorio lepe i prijatne, već teške, vicepremijer je Srbima poručio:"Vi ste ti koji držite i čuvate Srbiju na KiM i srpstvo, bez vas sve to što je Srbija činila ne bi vredelo apsolutno nbišta. Vi ste izdržali, progone, otpuštanje, nepravde".

"Budite mudriji, da ratujemo niti možemo, niti hoćemo"

On je zamolio Srbe da budu mudriji, rekavši: "Da ratujemo niti možemo, niti hoćemo, naš je posao da u miru obezbedimo budućnost za našu decu".

Vučić je kazao da sada biramo između mogućnosti i opstanka srpskog naroda, s jedne strane, i prošlosti i veoma neizvesne budućnosti i nestanka našeg naroda, s druge strane. On je podvukao da se na izborima 3. novembra odlučuje o stvaranju Zajednice srpskih opdština, a da je za njeno uspostavljanje potrebno najmanje šest opština.

Prema njegovim rečima, različiti faktori, sa Kosova i spolja, na različite načine pokušavaju da izdejstvuju da ne bude šest opština, da se ne stvori zajednica srpskih opština, da u Kosovskoj Mitrovici ne bude izabran čovek koji će želeti stvaranje te zajednice.

"Oni žele da imaju punu kontrolu nad srpskom zajednicom i da kažu da su rešili problem. Mi nećemo da budemo problem, već želimo da živimo na svome, da naša deca uče svoj jezik i svoje pismo i da se raduju kao i sva ostala deca na ovom svetu", kazao je Vučić i upitao:"Zar je to mnogo?".

Vicepermijer je podvukao da Srbi i Srbija ne žele i ne trraže neprijatelje nigde, već da žele da imaju dobre komšije i prijatelje, ali i da "hoće da imaju svoje ime i prezime, svoju zastavu i svoj barjak, kojim će da se ponose"."Posle 3. novembra treba da počnemo da razmišljamo kako da pokrenemo ekonomiju, da naš narod na KiM živi bolje", kazao je Vučić prenevši građanima vest da je po prvi put posle dugo godina zabeležen industrijski rast od 3,2 osto u Srbiji. Te znake oporavka sprske privrede, prema njegovim rečima, želi da "vidi i ovde".

"Prvo sam došao među Srbe, Priština neka radi šta hoće"

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Gračanici da je najpre došao u to mesto među Srbe, a tek posle će posetiti manastir Gračanicu, iako mu je Priština "naložila" obrnut scenario, jer njegovu posetu smatra verskom.

"Naredili su mi da odem prvo u manastir, jer je ovo verska poseta po njihovom. Ja ću otići posle, a oni neka rade šta hoće", poručio je Vučić. On je dodao da to ne radi "iz prkosa".

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin pozvao je danas Srbe da izađu na lokalne izbore, zakazane za 3. novembar, i da ne dozvole više nikad da Ibar deli Srbe na severne i južne, kao ni da gradonačelnik u Kosovskoj Mitrovici bude neko ko nije Srbin.

"Moramo izaći 3. novembra na izbore da bi oteli maksimum, da bi uzeli više nego što oni misle da zaslužujemo i da možemo da dobijemo", poručio je Vulin na završnom skupu "Srpske" u Gračanici. Samo Srbi, poručio je, mogu da spreče formiranje Zajednice srpskih opština.

Recite svima da ko nije za Srpsku, nije ni za Srbiju, poručio je sa skupa ministar Selaković i pozvao Srbe da u što većem broju izađu na izbore.

U centru Gračanice okupilo se najmanje 15.000 ljudi koji su nosili srpske zastave, uzvikivali "Kosovo je Srbija" i pozdravljali Vučića, Vulina i Selakovića.

Predizborni skup počeo je intoniranjem državne himne Srbije. Bina u Gračanici postavljena je u centru tog mesta, oko 150 metara od manastira prema Prištini. U centru su raspoređeni kosovski policajci a prisutan je slovenački Kfor.

Na putu od Prištine do Gračanice, na svakih 150 metara, raspoređeni su policajci. Duž regionalnog puta kroz Gračanicu postavljene su zastave Građanske inicijative "Srpska", dok učesnici mitinga koji dolaze u tom mesto nose državne zastave Srbije.

Teodosije: Gračanica obavezuje da čuvamo neprolazno i večno

Episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je danas prilikom susreta s prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem da nas Gračanica obavezuje da činimo ono što su činili i naši preci - da čuvamo neprolazno i večno.

"Ovo sveto mesto obavezuje da i mi danas činimo ono što su činili naši preci, a oni su dobro znali šta treba raditi", rekao je Teodosije u porti manastira Gračanica.

Prema rečima episkopa, naši preci su bili "mudri da sagrade, ali i sačuvaju ono što je neprolazno, večno, kao što je Gračanica". On je naglasio da je ovo živ manastir u kojem se služi Bogu neprekidno. "Mi se ovde molimo Bogu i služimo svome rodu. Time dajemo svoj doprinos, a naročito da se sačuva Kosovo i Metohija, da bude naše i da ove naše svetinje budu uvek žive, da nikad ne postanu samo spomenici i muzeji", poručio je episkop Teodosije, poželevši dobrodošlicu predstavnicima Vlade Srbije.

http://www.youtube.com/watch?v=_2isvRzmrHI

http://www.youtube.com/watch?v=4dm2EGIop5Q

http://www.youtube.com/watch?v=1bO7a36KKIw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track