Vučić u poseti Nemačkoj

Vučić u poseti Nemačkoj

Politika -
Prvi potpredsednik Vlade Srbije izjavio da je ta država važan politički i ekonomski partner, bez kojeg se ne može zamisliti ulazak u EU i dalji razvoj Srbije

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić boraviće od danas u dvodnevnoj poseti Nemačkoj gde će sa zvaničnicima te zemlje razgovarati o brojnim temema - Kosovu, borbi protiv korupcije i sporazumima u oblasti energetike i hidro-potencijala Srbije.

Uoči odlaska u Nemačku, Vučić je izjavio da je ta država važan politički i ekonomski partner, bez kojeg se ne može zamisliti ulazak u EU i dalji razvoj Srbije.

Vučić i ministarka energetike Zorana Mihajlović potpisaće danas u Berlinu Memorandum o razumevanju i strateškom partnerstvu između nemačkog energetskog koncerna RWE i Elektroprivrede Srbije.

Prilikom posete Berlinu, Vučić će razgovarati sa vicekancelarom i ministrom privrede i tehnologije Filipom Reslerom, ministrom za ekonomski razvoj i saradnju Dirkom Nibelom, savetnikom Angele Merkel za pitanja EU Nikolausom Majerom Landrutom i savetnikom kancelarke za bezbednost i spoljnu politiku Kristofom Hojzgenom.

Takođe, Vučić će se sastati sa državnom sekretarkom u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber i parlamentarnim i državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Kristijanom Šmitom. Imaće i sastanke na najvišem nivou i u Ministarstvu odbrane Nemačke.

Vučićev domaćin u Ministarstvu odbrane, parlamentarni državni sekretar iz redova konzervativne bavarske Hrišćansko-socijalne unije, Šmit, važi za poznavaoca prilika na Balkanu i misije Bundesvera na Kosovu, gde će po šesti put jedan nemački general biti komandant Kfora. Na berlinskoj agendi potpredsednika vlade Srbije biće i razgovor sa Nibelom, čovekom kome srpska politička, ali i privredna scena nije nepoznata i koji se već susretao sa srpskim političarima.

Sa nemačkim zvaničnicima Vučić će, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, razgovarati i o prioritetima nove vlade Srbije, evropskim integracijama, borbi protiv organizovanog kriminala, odbrambenoj i bezbednosnoj saradnji. Tokom boravka u Nemačkoj, Vučić će od nemačkih kolega tražiti i stručnu asistenciju u borbi protiv sistemske korupcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track