Josipović poručio Vučiću: EU bez Srbije nije kompletna
Foto: RTS

Poseta Hrvatskoj

Josipović poručio Vučiću: EU bez Srbije nije kompletna

Politika -
Aleksandar Vučić je izjavio da je za Srbiju, osim ekonomskih tema i saradnje na polju evropskih integracija, bitno i pitanje stanarskih prava Srba u Hrvatskoj
1 / 13 Foto: Tanjug

ZAGREB - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić završio je danas jednodnevnu posetu Zagrebu, tokom koje se sastao sa najvišim predstavnicima državnog vrha Hrvatske.

Vučić se na početku posete glavnom gradu Hrvatske sastao sa šeficom diplomatije Vesnom Pusić.Nakon sastanka Pusićeva je izjavila da se razgovaralo o ekonomskoj i privrednoj sasradnji, kao i pitanjima zaostalim iz rata. Na pitanje da li se razgovaralo o povlačenju tužbi, Pusićeva je rekla da je za Hrvatsku pre svega bitno da se reši pitanje nestalih.

"Pošto na tom polju ima značajnih pomaka, mogu da kažem da to otvara mogućnost da razgovaramo i o povlačenju tužbi", izjavila je Pusić.

Vučić i Pusićeva su se saglasili da Srbija treba u junu da dobije datum za otpočinjanje pregovora o priključenju Evropskoj uniji.

Pusićeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa Vučićem istakla da Hrvatska podržava put Srbije prema EU integracijama. "Hrvatska stoji na stanovištu da je apsolutno neophodno da Srbija u junu dobije datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji", rekla je Pusićeva.

Vicepremijer Vučić je rekao da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i da i srpsko rukovodstvo očekuje da datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU bude dobijen u junu. Govoreći o saradnji dve zemlje, hrvatska ministarka je zahvalila Vučiću na poseti koja će, kako je rekla, pomoći da se poboljšaju odnosi dve zemlje koji se inače razvijaju u vrlo konstruktivnom pravcu.

Ministarka je istakla važnost ekonomske saradnje dve zemlje posebno u pogledu hrvatskog priključenja EU 1. jula i navela da su izvršene određene pripreme kako bi se ekonomska saradnja mogla i dalje razvijati.

Vučić je kazao da su hrvatska i Srbija ključne zemlje regiona i da je njihov odnos ključan za regionalni razvoj."Treba da na racionalan i pragmatičan način unapređujemo odnose, kako bi oni i na političkom i na ekonomskom planu bili na višem nivou nego što su to bili do sada", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je izjavio da je za Srbiju, osim ekonomskih tema i saradnje na polju evropskih integracija, bitno i pitanje stanarskih prava Srba u Hrvatskoj.

"Srbija i Hrvatska su ključne zemlje ovog regiona i zato je naša saradnja veoma bitna za ceo region. Za nas Kosovo nije država, i tu imamo različite poglede sa Hrvatskom, ali smatramo da je sporazum koji smo postigli u Briselu veoma važan", naglasio je Vučić.

On je istakao da je zahvalan Hrvatskoj na pomoći kada je u pitanju naš evropski put i lično se zahvalio hrvatskoj koleginici Vesni Pusić na pismu koje je poslala Ketrin Ešton, nakon osme runde dijaloga, u kom je zatražila nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Kada je u pitanju akcija Oluja, logično je da zvaničnici iz Srbije i Hrvatske imaju različito mišljenje i stav o tome, ali to ne bi trebalo da bude prepreka našoj saradnji", rekao je Vučić koji se osvrnuo i na mogući referendum o "briselskom sporazumu u Srbiji".

"Kao što sam i rekao, mi smo spremni na referendum ukoliko kosovski Srbi budu spremni da prihvate njegov rezultat, odnosno da učestvuju u primeni sporazuma. Naglašavam, nikakve ucene u tom pogledu nećemo prihvatiti. To što kažu da će neko na ulici doneto odluku kakvo će referendumsko pitanje biti, to neće moći tako. Zna se u Srbiji da se odluke ne donose na ulici, već u institucijama", naglasio je prvi potpredsednik Vlade.

Vučić se trenutno nalazi na sastanku sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Nakon tog sastanka za njega će, ispred Ministarstva odbrane Hrvatske, biti upriličen svečani doček sa gardom i intoniranjem himne.

Vučić i Kotromanović: Za bolju saradnju u oblasti odbrane

Vučić je predložio danas hrvatskom ministru odbrane Anti Kotromanoviću poboljšanje saradnje u više oblasti, saopštilo je srpsko Ministarstvo odbrane.

Teme razgovora dva ministra u Zagrebu bile su vojno-vojna, vojno-obrazovna, vojno-ekonomska i vojno-medicinska saradnja dve zemlje, navodi se u saopštenju. Ministri su razgovarali i o mogućnostima zajedničkog učešća na trećem tržištu, kao i zajedničkom učešću u mirovnim misijama. Vučić je hrvatskom kolegi predložio što skoriji susret srpskih i hrvatskih ekspertskih vojnih timova kako bi se konkretizovala saradnja i pozvao Kotromanovića da uskoro poseti Srbiju. Hrvatski ministar je naglasio da je ovo dobra prilika za razvijanje odnosa dve zemlje, brže i bolje nego ranije.

"Saradnja nam je na niskom nivou i ovo je dobra prilika da je podignemo na nivo koji mi imamo sa drugim zemljama bivše Jugoslavije, zato što za to postoji puno potencijala", naglasio je Kotromanović. Vučić posetu Zagrebu nastavlja susretom sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, navodi se u saopštenju.

Foto: Gordana Raković
Foto: Gordana Raković

Vučić i Mimica o evropskom putu Srbije i HrvatskeVučić je razgovarao i s potpredsednikom hrvatske vlade Nevenom Mimicom o evropskom putu dve zemlje. Teme razgovora bile su ekonomska saradnja, kao i zajednički međunarodni projekti za privlačenje stranih investitora.Vučić je istakao da su dobri odnosi važni za dve zemlje i zahvalio se hrvatskom kolegi na podršci koju Hrvatska pruža Srbiji u procesu EU integracija. S druge strane, potpredsednik hrvatske vlade je istakao da je ovo veoma važna poseta, u dobro vreme, kada obe zemlje idu pravim putem ka Evropskoj uniji.

"Sve što je u prošlosti bilo ne sme biti prepreka za razvoj budućih odnosa dve zemlje. Ne smemo da dopustimo da razlike u ocenama prošlosti negativno utiču na našu buduću saradnju", naglasio je Mimica.

Potpredsednik Vučić je hrvatskog kolegu pozvao da uskoro poseti Srbiju, kako bi se nastavili razgovori o konkretnim projektima dve zemlje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vučić sa Josipovićem: Dve zemlje treba da misle na budućnost

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na sastanku sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem da dve zemlje treba da misle na budućnost bez obzira na razlike u tumačenju prošlosti, a hrvatski predsednik je preneo da će Srbija imati svu pomoć Hrvatske na putu ka EU.Teme razgovora bile su bilateralni odnosi dve zemlje, regionalna saradnja, razvoj ekonomskih odnosa, pitanje nestalih lica i pitanje povratnika, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.Tokom susreta Josipović je naglasio da se mora intenzivirati komunikacija kako bi sprečili širenje pogrešnih informacija."Pojedinačno smo male države i teško možemo uspeti na trećim tržištima, ali zajedno imamo šansu. Podržavamo put Srbije ka Evropskoj uniji, jer Evropa bez vas nije kompletna. Imaćete svu našu pomoć na tom putu. Globalna stabilnost u regionu nam je veoma važna", rekao je Josipović.Potpredsednik srpske Vlade zahvalio se na podršci Hrvatske evropskom putu Srbije. Zahvalivši se predsedniku Josipoviću, koji je uvek isticao neophodnost dobrih odnosa dveju zemalja, Vučić je dodao:"Bez obzira na prošlost i razliku u njenom tumačenju, moramo da mislimo na budućnost i naše odnose. Otvorili smo mnoga pitanja danas i uskoro ćemo formirati ekspertske timove, koji će razgovarati o konkretizaciji naših planova".Josipović je istakao da su "javnosti detektovale sve probleme koje smo imali i uz malo volje sva sporna pitanja možemo brzo rešiti."Imovinska pitanja, stanarska prava, državljanstvo, sve su to pitanja koja bi što hitnije trebalo rešiti", zaključak je obe strane.Potpredsednik Vučić je ovim sastankom završio jednodnevnu posetu Hrvatskoj.

http://www.youtube.com/watch?v=RwbFazaWFSI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track