Vučić: Dobićemo datum pregovora u junu!
Foto: Nemanja Pančić

Nemački šef diplomatije došao u Beograd

Vučić: Dobićemo datum pregovora u junu!

Politika -
Vestervele će konačni stav o tome da li je Srbija zaslužila datum pregovora sa EU formirati nakon susreta s državnim vrhom

BEOGRAD - Nemački ministar inostranih poslova došao da ohrabri Srbiju da donese prave odluke.Ministar inostranih poslova Nemačke Gido Vestervele rekao je, po sletanju na aerodrom „Nikola Tesla“, gde ga je sačekao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, da je po prirodi optimista i da veruje da će Srbija završiti započeti posao i pridružiti se evropskoj porodici, gde i pripada.- Ovo je istorijski trenutak za Srbiju. Nemačka želi da da svoj doprinos kako bi Srbija donela prave odluke i kako bi sporazum s Prištinom bio sproveden na terenu, a Srbija krenula dalje evropskim putem - rekao je Vestervele.On je dodao da očekuje da će u razgovorima sa srpskim zvaničnicima dobiti garancije da će briselski sporazum biti sproveden na terenu.- Postignut je preko potreban sporazum, ali on mora biti i primenjen. Ne odjednom. Korak po korak. Ali moramo se uveriti da postoji održiv napredak i želja i plan da se to i uradi. Tek nakon toga ću formirati svoje mišljenje - rekao je Vestervele odgovarajući na pitanje da li Srbija može da očekuje datum za otpočinjanje pregovora.Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da je on po prirodi pesimista, ali da veruje da će Srbija dobiti datum.- Nemačkog ministra će zanimati šta je to što možemo i kako ćemo implementirati sporazum - rekao je Vučić.On je dodao i da srpska strana ima neka pitanja.- Mnogo je bitnije da se naša zemlja što pre ekonomski razvije. Zbog toga ćemo moliti za veću podršku, veća ulaganja i investicije iz Nemačke - rekao je Vučić.

Vučić: Moliću za veću podršku, veća ulaganja i investicije iz Nemačke
Vučić: Moliću za veću podršku, veća ulaganja i investicije iz Nemačke

Nemačka zna koliko smo uradiliPrvi potpredsednik Vlade rekao je i da je ova vlada uradila više za osam meseci nego neke prethodne za deset godina.- To misle i u EU i u Nemačkoj. I oni znaju da mi sporazum nismo potpisali da bismo nekog slagali, već kako bismo ispunili ono što smo se dogovorili. Zbog toga smo spremni i na razgovor i dogovor i da objasnimo naše stavove i način na koji planiramo da implementiramo sporazum, ali očekujemo i dobijanje datuma - zaključio je Vučić.

Za Vestervelea kajmak i pršutaVučić je ugostio Vestervelea u svom domu u Jajincima, a gostu iz Nemačke priredio je tradicionalnu srpsku dobrodošlicu - bogatu trpezu.- Na meniju su se našli isključivo srpski specijaliteti, dobar sir, kajmak, pršuta i razne đakonije, a Vučić je za Vestervelea spremio i najbolja vina iz srpskih vinarija - kaže naš izvor i dodaje:- Vučić i Vestervele prvo su se prošetali po bašti, a zatim su večerali u vinskom podrumu. Atmosfera je bila opuštena, jer kako je i sam rekao na aerodromu, njih dvojica se dobro poznaju i veruju jedan drugom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track