VUČIĆ ZA KURIR: Merkelova me je oduševila
Foto: Rojters / Kurir Montaža

Istorijski susret: Predsednik Vlade o utiscima tokom posete Nemačkoj

VUČIĆ ZA KURIR: Merkelova me je oduševila

Politika -
Premijer je posle sastanka s kancelarkom za naš list rekao da je ovo možda prvi „veoma povoljan razgovor za našu zemlju“ kad je reč o susretima s nemačkim državnim vrhom
1 / 3 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Uz najviše vojne i državne počasti, podizanje državnih zastava i intoniranje himni, juče je u Berlinu nemačka kancelarka Angela Merkel dočekala srpskog premijera Aleksandra Vučića.Premijer je posle sastanka s kancelarkom za Kurir rekao da je ovo možda prvi „veoma povoljan razgovor za našu zemlju“ kad je reč o susretima s nemačkim državnim vrhom.- S kancelarkom Merkel, i u četiri oka i za ručkom, razgovarali smo o ekonomskim reformama. Govorili smo i o nastavku dijaloga s Prištinom i stabilnosti regiona. Naša poruka bila je jasna - Srbija je pouzdan partner Nemačke. Naišli smo na dobru volju kancelarke, na njenu želju da najiskrenije pomogne Srbiji - ističe Vučić, prvi predsednik srpske vlade koji je posetio zvanični Berlin posle pokojnog premijera Zorana Đinđića.

Simbol stabilnostiNa pitanje da li je bilo nekih skrivenih poruka u vezi s našim odnosom prema Rusiji i Ukrajini, premijer kaže:- Razgovarali smo o svemu. Svakog pitanja smo se dotakli, ali nije bilo nikakvih pritisaka. Razgovarao sam s mnogim ljudima iz svetske politike, ali kancelarka Merkel na mene je ostavila izvanredan utisak. Ništa hvalodobitno, ali konačno smo čuli dobre reči o Srbiji. Ipak, mnogo toga je pred nama, mnogo toga moramo da uskladimo, da se pokažemo i dokažemo. Ako budemo radili vredno i menjali se, doći ćemo u situaciju da budemo dobar i pouzdan saveznik Nemačke - preneo je premijer svoje utiske posle susreta s najmoćnijom ženom Evrope.- Nadam se da će građani Srbije u budućnosti moći da se osećaju ponosno i ovde i svuda u svetu, kao što se naša delegacija i ja osećamo danas u Berlinu. Želimo i što više nemačkih firmi kod nas. Na nama je da ubrzamo rad na reformama i na donošenju potrebnih zakona. Srbija će biti simbol stabilnosti. Sa svima u regionu imaćemo dobre, komšijske odnose - zaključio je Vučić.

Ambiciozni planoviNemačka kancelarka izjavila je da joj je drago što je srpski premijer posetio Berlin.- Dobro je što ste tu. Premijer me je obavestio o ambicioznoj agendi reformi koje predstoje, pre svega u pogledu borbe protiv korupcije i transparentnosti zakonodavstva. To će biti fokus srpske vlade. Saradnja Nemačke zavisiće od transparentnosti i toga koliko će situacija u pravnom pogledu biti stabilna. Stavila sam do znanja da pojačano angažovanje nemačke privrede zavisi koliko je transparentno i dobro zakonodavstvo. Nemačko društvo za međunarodnu saradnju dobar je partner Srbiji - naglasila je Merkelova i dodala da je Srbija ostvarila napredak u odnosima s Kosovom, što je dovelo do početka pregovora sa Unijom.- Zajednički ćemo raditi na poglavljima. Berlin ima konkretna očekivanja od Srbije u pregovorima sa EU koja se tiču pravne države, Kosova i privrednog usaglašavanja - dodala je kancelarka.

Sajt nemačke vladeDETALJAN IZVEŠTAJ O VUČIĆEVOJ POSETIO značaju posete premijera Berlinu svedoči opširan izveštaj na sajtu savezne vlade Nemačke o susretu Vučića i Merkelove.U detaljnom izveštaju, između ostalog, navodi se da je kancelarka Angela Merkel konstatovala da srpska vlada ima veoma ambiciozan plan, koji nemačka vlada pozdravlja.Vučić je istakao da je cilj Srbije da bude deo Evrope, deo razvijenog sveta.Deo izveštaja posvećen je katastrofalnim poplavama koje su zadesile Srbiju tokom maja, a kancelarka je najavila da će Nemačka nastaviti da pomaže u prevazilaženju posledica potopa dela Srbije.

O medijima u SrbijiPROBLEMI POSTOJE, GARANTUJEMO SLOBODU Vučić je, odgovarajući na pitanja o slobodi medija u Srbiji, konstatovao da na tom polju postoje izvesni problemi i da je Vlada otvorena za primedbe i da garantuje slobodu medija.- Međutim, primedbe koje su prethodnih dana iznošene su netačne - naglasio je Vučić, dok je kancelarka istakla da u pristupnim pregovorima moramo ići istim koracima kao i druge države.

Srbija i Južni tokGASOVOD ZAVISI OD RUSIJE I EUBudućnost projekta Južni tok, prema tvrdnjama premijera, ne zavisi od Srbije, već od dogovora Rusije i EU.- U budućnosti će se tek videti da li će to biti realni projekat ili ne. Imamo dogovor s ruskom stranom i potpisan predugovor. „Gasprom“ je većinski vlasnik NIS, te je Srbija u specifičnoj poziciji. Gledaćemo da zaštitimo srpske interese, ali to zavisi i od interesa Evrope. Ne možete preskakati zemlje EU da biste došli do Srbije - objasnio je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track