Vučić: Za Srbiju otvorena vrata Amerike

U poseti SAD

Vučić: Za Srbiju otvorena vrata Amerike

Politika -
Govoreći o saradnji Srbije i SAD, on je ocenio da saradnja napreduje na nekoliko polja i da se otvaraju mogućnosti za unapređenje vojno-vojne i vojno-ekonomske saradnje

VAŠINGTON/BEOGRAD - Prvi potpedsednik vlade Aleksandar Vučić kaže da postoji nekoliko polja saradnje Beograda i Vašingtona, uključujući vojno-ekonomsku, i dodao da su u SAD sada za Srbiju vrata otvorenija nego ranije.

Vučić je govoreći o sednici Saveta bezbednosti UN, rekao i da je predsednik Haškog tribunala Teodor Meron očekivao rutinsku sednicu i da mu je bilo neprijatno za vreme njegovog govora.

On je napomenuo da je pre te sednice razgovarao sa glavnim tužiocem Seržom Bramercom i da je promenio deo govora da bi mu zahvalio, jer je "imao korektno izlaganje i u svom govoru je rekao da su se zločini dogodili".

"Bramerc je izeo korektan stav rekavši da su zločini počinjeni", naveo je Vučić i istakao da je taj stav važan i za Srbiju i region, da se, kako kaže, zna da niko ne može da prećuti da se zločin dogodio.

Potpredsednik Vlade je ponovio da je Haški tribunal nedavnim presudama pokazao politički odnos, a ne pravni stav.

Govoreći o saradnji Srbije i SAD, on je ocenio da saradnja napreduje na nekoliko polja i da se otvaraju mogućnosti za unapređenje vojno-vojne i vojno-ekonomske saradnje.

Vučić je naglasio i da će američka iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala i korupucije biti veoma značajna za Srbiju, posebno u izgradnji institucija.

Potpredsednik vlade i ministar odbrane je naglasio i da je "važno i kako i na koji način da rešimo otvorene probleme koje imamo"

"Ne možemo oko svega da se dogovorimo i da se saglasimo, ali ono oko čega se dogovorimo to zaista i ispunimo - imaju nekoga sa kim mogu da razgovaraju i za koga znaju da će ispuniti ono što je dogovoreno", rekao je on.

Vučić je, govoreći o susretu sa ministrom odbrane SAD Leonom Panetom, rekao da je posebna čast sresti se sa američkim kolegom.

"Posebna čast je sresti se sa Panetom, mislim da sam prvi od srpskih zvaničnika koji će imati tu priliku, iako su mnogi to pokušavali", rekao je on.

"Moje je da vidim šta je to što možemo da izvučemo za našu zemlju, šta je to što možemo da uradimo za naš narod. Sve što dobijemo i što obezbedimo a mislim da otvaranje tih političkih karata na drugačiji način i u toj vojno vojnoj i vojno ekonomskoj saradnji mi možemo da profitiramo", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nije Srbija potrebna Sjedinjenim državama zato što može nešto da proda što SAD nema, "ali SAD može mnogo više i u mnogo širem dijapazonu da pruži podršku Srbiji".

Vučih je naveo i da od Panete očekuje "da bude taj politički krov koji će tu vrstu podrške da pruži za dalji razvoj naše vojno-vojne i vojno-ekonomske saradnje, kao i edukativne saradnje".

"Možemo veći broj oficira da pošaljemo na školovanje i uradimo sve ono što je u našem interesu i mislim da je to dobra vest i da je situacija nešto povoljnija za nas nego što je bila, recimo pre godinu dana", rekao je on.

Govoreći o najavljenom susretu s predstavnicima bezbednosnih struktura, on je naveo da se u mnogome možemo primeniti iskustva američkih kolega, pogotovo u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Srešću se sa zamenikom direktora DEA i razgovarati o tome kako i na koji način, oko razmene određenih sigurnosnih podataka da napravimo poseban sporazum", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, svaka stručna pomoć u stvaranju institucija i organa koji bi pomogli u borbi protiv korupcije u Srbiji je dobrodošla "i očekujemo to od svetske sile kao što su SAD".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja