Vučić:Cilj vlade uvećanje agrarne proizvodnje za 30 odsto
Foto: Aleksandar Vucic, Tanjug

Ekspoze mandatara za sastav nove vlade

Vučić:Cilj vlade uvećanje agrarne proizvodnje za 30 odsto

Politika -
Važan izazov u okviru politike ruralnog razvoja biće obezbeđenje ekonomske održivosti malih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja čine oko 77 registrovanih gazdinstava i priprema za konkurenciju sa proizvođačima iz EU, ako i ostanak mladih i žena na selu, rekao je Vučić.

BEOGRAD - Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je cilj nove vlade povećanje poljoprivredne proizvodnje za 30 odsto, očuvanje malih poljoprivrednih gazdinstava i ostanak mladih i žena na selu.

Vučić je u ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije istakao da će nova strategija poljoprivrede, koja treba da da jasne smernice budućih reformi sektora poljoprivrede kroz precizno definisanje prioritetnih područja i razvoju potencijala ruralnih sredina, biti usvojena odmah po formiranju vlade. On je precizirao da će strategija biti osnova za izradu nacionalnih programa i sektorskih analiza koji predviđaju konkretne mere za realizaciju strateških cijleva - rast proizvodnje i stabilnost dohotka poljoprivrednih proizvođača, rast konkurentnosti i tehničko-tehnološko unapređenje sektora. "Važan izazov u okviru politike ruralnog razvoja biće obezbeđenje ekonomske održivosti malih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja čine oko 77 registrovanih gazdinstava i priprema za konkurenciju sa proizvođačima iz EU, ako i ostanak mladih i žena na selu", rekao je Vučić.

Kako je dodao, vlada Srbije nastaviće i sa daljim unapređenjem sistema za zaštitu zdravlja potrošača, sprečavanja bolesti životinja i biljaka i obezbeđivanja kvalitetne, zdravstveno ispravne hrane. Vučić je kazao da je cilj i održivo upravljanje resursima i zaštita životne sredine, unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima i smanjenje siromaštva. "Očekujemo i dalji rad na uspostavljanju akreditacije određenih institucija za korišćenje pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj IPARD, čime bi se ispunili uslovi povlačenje predviđenih sredstava za Srbiji koji iznose od 32 do 38 miliona evra godišnje", rekao je Vučić. On je naveo da će se "u najkraćem roku doneti zakon o predžetvenom finansiranju, koji će omogućiti poljoprivrednicima prihvatljiv izvor finansiranja žetve, tako što će kao garanciju unapred davati budući rod a ne hipoteku". Dodao je da će se nastraviti i sa razvijanjem sistema javnih skladišta koji se, kako je istakao, pokazao kao kvalitetan način obezbeđenja finansijskih sredstava za poljoprivrednike i adekvatnog čuvanja i klasifikovanja robe.

"Mere tržišne i cenovne podrške biće usmerene na stabilizaciju cena u vreme poremećaja na tržištu. U takvim uslovima vodiće se različite interventne mere kojima će se podsticati dodatna potražnja i regulisati ponuda", precizirao je Vučić. Prema njegovim rečima, setom zakona regulisaće se odnosi u domenu prometa i nasleđivanja zemljišta, ograničavanje pretvaranja najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta za druge namene. Vučić je istakao da je poljoprivreda Srbije nekonkurentna, iako je to veoma važan sektor ekonomije koji u ukupnoj zaposlenosti učestvuje sa oko 21 odsto, a u bruto domaćem proizvodu sa 10,4 odsto. Kao razloge za takvu situaciju, Vučić je naveo nedostatak institucija, veliki broj malih gazdinstava, visoku zavisnost od klimatskih promena, tehničko-tehnološka zaostalost, nesigurno tržište i snažnu globalnu konkurenciju. Takođe je naveo i nisku efikasnost sistema za logističku podršku i nedovoljno korišćenje raspoloživih resursa. Vučić je podsetio i na rezultate poslednjeg popisa prema kojima seosko stanovništvo čini 40,6 odsto ukupnog stanovništva zemlje, a svaki peti stanovnik na selu je stariji od 65 godina, dok je broj ruralnog stanovništva između dva popisa opao za 10,9 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja