Vučićeva vlada miri Vašington i Moskvu
Foto: Beta

Analitičari o potencijalima nove vlade

Vučićeva vlada miri Vašington i Moskvu

Politika -
U pitanju je jedna od retkih vlada koja može da se pohvali podrškom SAD, Brisela i Rusije, što Srbiju čini ozbiljnim i poželjnim partnerom, ocenjuju stručnjaci

BEOGRAD - Jačina u jedinstvenosti.Nova vlada, koja će biti formirana u nedelju, ima šansu da bude bolja od svih prethodnih zato što je homogena, ima jasan autoritet oličen u budućem premijeru Aleksandru Vučiću, sve šanse da deluje jedinstveno, jasnu strategiju reformi i izbalansiranu spoljnu politiku, ocenjuju politički analitičari.Dva osnovna kvaliteta - Nova vlada će imati dva osnovna kvaliteta koje nije imala nijedna pre u dužem periodu novije političke istorije. Kao prvo, ima homogeno jezgro moći, odnosno stranku i lidera koji mogu da nametnu svoju volju i imaju u očima nacije prepoznatljivu odgovornost - kaže politički analitičar Dragomir Anđelković.

Dragomir Anđelković: Do sada se od problema bežalo u demagogiju
Dragomir Anđelković: Do sada se od problema bežalo u demagogiju

Došao je, kako kaže, kraj političkoj maskaradi u „kojoj se nije znalo ko je za šta zadužen“. Kao drugo, Anđelković ističe da oni koji će biti stub vlade pokazuju hrabrost da se suoče s ključnim problemima Srbije.- Do sada se od problema bežalo u demagogiju, pa su se teškoće gomilale umesto da se smanjuju - smatra ovaj analitičar i dodaje da ćemo, izgleda, sada dobiti vladu koja će biti dovoljno snažna da spase naš nacionalni brod od kretanja opasnim vodama inercije ka sigurnoj katastrofi.Realno balansiranje- S obzirom na naš geopolitički položaj, to je jedini osnov za uspeh u globalnoj areni. Već smo videli da to nije ni suludi otpor Zapadu, ni snishodljivo pristajanje na sve. Za nas je spasonosan samo realan model balansiranja između Istoka i Zapada, što deluje da će biti kurs nove vlade - kaže Anđelković.Branko Radun, politički analitičar, kaže da je nova vlada jedna od retkih koja ima podršku SAD, Brisela i Moskve. Anđelković, takođe, smatra da Srbija kreće ka politici balansa prema velikim silama i statusu neformalne nesvrstanosti.

Dejan MiljkovićVUČIĆEVA STRATEGIJA OBEĆAVAEkonomski analitičar Dejan Miljković kaže da je Aleksandar Vučić predstavio sasvim jasne strukturalne reforme i da se „razlikuje od svih dosadašnjih mandatara jer je prezentovao i pravac i konkretne poteze koje planira da napravi“.- Strategija obećava. Efekte te strategije nećemo odmah osetiti, pa ni posle nekoliko meseci, ali je bitno zadržati taj pravac - kaže Miljković. Ističe da je bitno i da Vučićev tim podrži njegove planove i obogati ih novim idejama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track