Vučić: Primenjivaćemo ono što piše u sporazumu, a ne što Albanci i Zapad želi!

Vučić: Primenjivaćemo ono što piše u sporazumu, a ne što Albanci i Zapad želi!

Politika -
Srbija neće da primenjuje ono što u sporazumu ne piše, a neki bi želeli i među Albancima i neki na zapadu da se sprovodi ono što u njemu ne piše, rekao je Vučić.

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija implementirati ono što je u sporazumu iz Brisela napisano, ali ne i ono što u njemu ne piše.

"Srbija će da primenjuje ono što je napisano u sporazumu, ali Srbija neće da primenjuje ono što u sporazumu ne piše, a neki bi želeli i među Albancima i neki na zapadu da se sprovodi ono što u njemu ne piše. Moramo prvo da napravimo plan implementacije, želimo da napravimo plan i da sprovodimo ono što će pisati u tom planu koji je sačinjen na osnovu sporazuma”, rekao je Vučić.

On je podsetio da su održani razgovori sa Srbima sa severa Kosova, da u Beogradu te ljude razumeju i da razumeju i njihove strahove, ali je dodao i da bi voleo da imaju malo više razumevanja za državu.

"Postavlja se pitanje posmatranja celine interesa našeg naroda i svih naših građana i nadam se da će kod njih biti pronađeno dovoljno prostora i razumevanja za situaciju u kojoj se zemlja nalazi", rekao je Vučić u intervjuu za TV Pink.

On je izrazio uverenje da država Srbija nikada neće pribeći tome da ne isplaćuje plate, smenjuje legalno i legitimno izabrane predsednike opština na Kosovu.

“Sve to možemo i sve to stoji vladi na raspolaganju, ali mislim da to ne bi bilo dobro i zato nam je potreban razgovor i dijalog i hitni završetak tog razgovora i svakako njihovo veće poverenje u državu”, rekao je Vučić.

On je podsetio da su predstavnici Srba sa severa Kosova prvo od Vlade Srbije tražili referendum o tom pitanju što je i prihvaćeno uz to da se posle referenduma zajedno sprovodi sporazum…

“Onda su rekli, mi sad više nećemo referendum zato što vidimo da nećemo da dobijemo i sada više ne znate šta još treba da učinite”, rekao je Vučić i ponovio da će država poštovati sporazume koje je prihvatila Vlada Srbije i Skupština Srbije.

"Verujem da je dogovor moguć, a ako ga ne bude naći ćemo načina kako da dođemo do plana implementacije i kako da ga sprovodimo, ali je uvek bolje da do dogovora dođe", smatra prvi potpredsednik Vlade Srbije koji veruje i da će biti dovoljno razuma da se dogovor postigne.

Na pitanje šta sa Srbima južno od Ibra i ko ih predstavalja, Vučić je naveo da je teško utvrditi ko su legitimni predstavnici Srba južno od Ibra i da u nekim opštinama ima po tri opštinska rukovodstva.

On je rekao da se razgovara i da će se razgovarati sa svima, a da po raspoloženju u SNS, čiji je predsednik, može da tumači i raspoloženje srpskog naroda koji živi južno od Ibra.

Vučić je precizirao da su svi opštinski odbori naprednjaka južno prihvatili sporazum dok su sva četiri severno od Ibra protiv sporazuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track