Vujanović slavi 100 godina albanske nezavisnosti
Foto: Reuters

Dan zastave

Vujanović slavi 100 godina albanske nezavisnosti

Planeta -
Predsednik Crne Gore odlazi u Tiranu na poziv predsednika Albanije Bujara Nišanija

VALONA/PODGORICA - Predsednik Crne Gore Filip Vujanović predvodiće delegaciju te države na proslavi stogodišnjice proglašenja nezavisnosti Albanije, koja će biti održana u sredu u Tirani.

Kako je saopšteno iz Kabineta crnogorskog predsednika, Vujanović će svečanosti prisustvovati na poziv predsednika Albanije Bujara Nišanija. Sa Vujanovićem u delegaciji biće i ministar za manjinska prava Hamdi Hasani, navodi se u saopštenju.

Inače, manifestacije povodom 100 godina od proglašavanja nezavisnosti Albanije počele su danas u Valoni, gradu gde je nezavisnost proglašena. Skup je počeo otkrivanjem statue prvog predsednika albanske vlade Ismailja Ćemaljija (1844-1919).

Danas će biti položeno cveće na spomenik nezavisnosti i na grob Ćemaljija, a u Tirani na spomenik "Majka Albanija". U pozorištu "Petro Marko" u Valoni otvara se izložba albanskih zastava. Svečani koncert održan je u podne u Hali sportova u Valoni, a večeras je koncert popularne muzike.

Mnogobrojne svečanosti zakazane su i za sutra, za centralni dan proslave, a na trgu Skenderbeg u Tirani održaće se veliki koncert. Oružane snage Albanije će potom održati paradu na kojoj će učestvovati i jedna jedinica Bezbednosnih snaga Kosova. Posle parade biće otkriven spomenik posvećen stogodišnjici proglašavanja nezavisnosti Albanije i održana svečana akademija.

Završni koncert biće na trgu Majka Tereza. Na manifestacijama je najavljeno učešće visokih predstavnika zemalja regiona i drugih, kao i predstavnika Albanaca iz regiona. Za sada nema zvaničnih informacija o delegacijama koje će prisustvovati proslavi.

Čestitala i Hilari Klinton

Američka državna sekretarka Hilari Klinton čestitala je narodu Albanije Dan nezavisnosti koji se obeležava 28. novembra."U ime predsednika (SAD Baraka) Obame i naroda Sjedinjenih Država, sa radošću upućujem najlepše želje narodu Albanije povodom vašeg Dana nezavisnosti 28. novembra", poručila je Hilari Klinton, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta.

U saopštenju, američka državna sekretarka ocenila je da je Albanija od uvođenja demokratije napredovala "velikim koracima" i da je spremna za integrisanje u Evropu. "Međutim, to zahteva sprovođenje reformi i slobodnih i transparentnih parlamentarnih izbora naproleće, dalje jačanje i modernizovanje albanske demokratije, u skladu sa potrebama albanskog naroda", poručila je Hilari Klinton i istakla da Albanija u SAD ima "partnera i prijatelja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track