Vulin: Formiranje kosovske vojske potpuno neprihvatljivo
Foto: Dado Đilas

Čvrst stav

Vulin: Formiranje kosovske vojske potpuno neprihvatljivo

Politika -
Vrlo smo jasni, nema vojske Kosova i da podvučemo da niko ne postavlja pitanje po drugi put - mi smo se u Briselu dogovorili da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da pređu na sever Kosova, kazao je ministar bez portfelja

KOSOVSKA MITROVICA - Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da je osnivanje kosovske vojske za Srbiju potpuno neprihvatljivo, a najavu njenog osnivanja ocenio kao čistu političku provokaciju.

Vulin je izjavio da se kao i svaki drugi međunarodni dokument, tako i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN-a, može na široko tumačiti, osim kada je u pitanju vojska i da tu postoji jasna rečenica - “Jedina oružna sila jeste Kfor” i niko drugi.

“Stojimo iza toga, tražili smo sednicu SB UN i očekujemo da nam se izađe u susret. Vrlo smo jasni, nema vojske Kosova i da podvučemo da niko ne postavlja pitanje po drugi put - mi smo se u Briselu dogovorili da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da pređu na sever Kosova”, kazao je ministar.

To ne znači, naglasio je Vulin, da smatramo da je kosovska vojska moguća na jugu Kosova."Ne dolazi u obzir, protiv koga će vam ta vojska, od koga da vas štiti, od Albanije, Srbije, Makedonije? Koliko znam niko nije iskazao agresive namere prema Kosovu", rekao je on.

“Vojska koja treba da ima 5 000 aktivnog sastava i još 3 000 pripadnika rezervnog sastava, dakle osam hiljada ljudi ne može da vas zaštiti ni od čega i ne može da napadne nikoga. Zašto je onda pravite osim kao čistu političku provokaciju”, kazao je Vulin .Stojimo čvrsto da Vojska Kosova nije moguća, zaključio je Vulin koji je i direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju u izjavi novinarima u Kosovskoj Mitrovici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track