Vulin: Loš izborni zakon na Kosovu, ozbiljne posledice po Srbe
Foto: Beta

Kosovska Mitrovica

Vulin: Loš izborni zakon na Kosovu, ozbiljne posledice po Srbe

Politika -
Sama ideja da se ukine pravo Srbima da glasaju sa sopstvenim dokumentima, govori da bi neko voleo da legalizuje rezultate etničkog čišćenja. To nije moguće, naveo je ministar bez portfelja

KOSOVSKA MITROVICA - Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da bi usvajanje nacrta zakona o opštim izborima u kosovskoj skupštini u sadašnjem obliku, izazvalo značajne posledice po položaj Srba u pokrajini.

Vulin je rekao da međunarodna zajednica podržava pravo Srba da glasaju sa svojim dokumentima i pravo na rezervisana mesta u skupštini, a da sama ideja da se ukine pravo Srbima da glasaju sa sopstvenim dokumentima, govori da bi neko voleo da legalizuje rezultate etničkog čišćenja."To nije moguće", rekao je Vulin u Kosovskoj Mitrovici i podsetio da je 200.000 Srba napustilo Kosovo i Metohiju, ne iz ekonomskih razloga, već zato što su se plašili za svoju bezbednost i zato što za njih nije bilo mesta na Kosovu.

"Ako hoćemo da gradimo međusobno poverenje, onda moramo reći da su ti ljudi otišli zato što su bili oterani i da želimo da ih vidimo nazad, a učešće na izborima je dobar način za tako nešto i to bi bilo veoma važno", rekao je Vulin.

“Međunarodna zajednica je stala na ovu stranu i smatra da to ne treba da se događa, verujem da će nadvladati razum, jer bi sve drugo vodilo izolaciji Srba, ozbiljnom promišljanju da li će se izlaziti na izbore, a izbori bez Srba na Kosovu teško da mogu da budu legitimni", poručio je ministrar.

Demokratska partija Kosova Hašima Tačija i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja su se izjasniili da srpska zajednica na Kosovu treba da ima rezervisana mesta na osnovu postojećeg zakona, ali tom stavu se suprotstavljaju Demokratski savez Kosova i poslanici pokreta Samoopredeljenje.

Srpski poslanici u kosovskoj skupštini napustili su u petak sednicu tog tela, na kojoj je trebalo da se raspravlja o promeni izbornog zakona, a njima su se pridružili i predstavnici nacionalnih manjina.“Srbi na Kosovu i Metohiji su rekli da ne dolazi u obzir smanjivanje njiohovih prava, to je nešto što mislim da podržava čitav svet, što podržava međunarodna zajednica. Ja sam siguran da ćemo imati vremena da o tome govorimo i u Briselu u ponedeljak", rekao je Vulin. On se zapitao kakva bi to poruka bila da imate veći broj birača, ali da smanjujete broj mesta Srbima u skupštini.

“Briselski sporazum je statusno neutralan a to znači da glasanje sa odgovarajućim srpskim dokumentima ne može biti dovedeno u pitanje, jer sve ostalo bi bilo preijudiciranje konačnog rešenja", naglasio je Vulin.“Vlada Srbije će čvrsto govoriti u tom pravcu i biti na tom stanovištu, ali ono što je važnije jeste više nego jasna jednoglasna reakcija Srba u svim opštinama gde čine većinu, ali i uopšte na Kosovu i Metohiji - ne možete nam smanjivati prava. To svi moraju da razumeju", zaključio je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track