Vulin na Badnje veče u Đakovici: Briselski sporazum znači povratak Srba na Kosovo

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju

Vulin na Badnje veče u Đakovici: Briselski sporazum znači povratak Srba na Kosovo

Vesti -
Vulin će Badnji dan provesti sa Đakovčanima i njihovim prijateljima, koji će iz raznih gradova Srbije doći u Đakovicu da proslave ovaj praznik

BEOGRAD - Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin prisustvovaće večeras paljenju badnjaka u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, a potom i večernjem bogosluženju.

Ovo je, posle 15 godina, prvo paljenje badnjaka u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, gradu u kome je nekada bilo oko 12.000 Srba, a danas su preostale samo četiri srpske monahinje, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Vulin će Badnji dan provesti sa Đakovčanima i njihovim prijateljima, koji će iz raznih gradova Srbije doći u Đakovicu da proslave ovaj praznik.

Vulin je naveo da današnji dolazak Đakovčana na svoja ognjišta da proslave najradosniji hrišćanski praznik predstavlja poruku da niko ne može da legalizuje rezultate etničkog čišćenja i da je to veliki podstrek i veliko ohrabrenje za sve Srbe na Kosovu i Metohiji.

Vulin je rekao da je to "dokaz da naša politika daje rezultate".

"Mi se vraćamo, mi ćemo se vratiti tamo gde nas nije bilo, a tamo gde nas ima, biće nas više i bićemo čvršći, bićemo utemeljeniji u svom životu na Kosovu i Metohiji", naglasio je Vulin.

"Dolazak Đakovčana danas na ovaj veliki i važan praznik je naša poruka da niko ne može da legalizuje rezultate etničkog čišćenja i da se etničko čišćenje, što se tiče Srba i Srbije, nikada neće zaboraviti, da ćemo raditi sve da njegove posledice budu izbrisane", istakao je Vulin.

Vulin, koji će danas prisustvovati na Badnje veče paljenju badnjaka u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, a potom i večernjem bogosluženju, najavio je da će Đakovčanima poručiti da budu uz svoju državu, jer je država bila uvek uz njih.

"Sve ovo što smo radili, radili smo da dobijemo još jednu polugu, još jednu mogućnost da Srbe vraćamo na Kosmet, da tamo gde smo bili proterani, da kažemo da možda i jesmo trenutno proterani, ali to nije razlog da se ne vratimo", istakao je Vulin.

On je upitao "ko može zabraniti Đakovčanima da se vrate u svoju Đakovicu", podsetivši da ih je pre rata bilo 12.000, a da su su sada ostale samo četiri mohahinje i niko više i najavio "biće ih više".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja