Vulin: Oslobađanje Haradinaja bilo bi loše
Foto: KURIR

Haški tribunal

Vulin: Oslobađanje Haradinaja bilo bi loše

Politika -
Eventualna oslobađajuća presuda haškog suda Ramušu Haradinaju bila bi poruka da je bilo dozvoljeno ubijati Srbe na Kosmetu

BEOGRAD - Eventualna oslobađajuća presuda haškog suda Ramušu Haradinaju bila bi ozbiljna prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine, izjavio je šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

"Eventualna oslobađajuća presuda haškog suda Ramušu Haradinaju bila bi poruka da je bilo dozvoljeno ubijati Srbe na Kosmetu. Takva presuda bi bila i ozbiljna prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Kako da se razgovara o sudbini nestalih, pravdi za pobijene i o povratku proteranih ako na slobodu izlazi čovek koji je učestvovao u svemu ovome", rekao je Vulin.

Na pitanje da li bi takva presuda mogla da utiče na nove sastanke premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, Vulin je odgovorio da je Srbija spremna da razgovara o svim temama, uključujući i pitanje statusa, ali da nam, nažalost, u tome nimalo ne pomažu presude Haškog tribunala.

"Nedopustivo je da Srbi prihvataju sve obaveze i odgovornosti, dok se drugoj, albanskoj strani, maksimalno povlađuje i poštuju se svi njeni zahtevi. Zato od sada i mi imamo svoje zahteve od kojih nećemo odstupati", rekao je Vulin.

Ovih dana, u Briselu bi trebalo da se sastanu radne grupe za implementaciju sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, a Vulin naglašava da naša strana želi da raščisti sve nejasnoće oko dogovora koji je postignut u Briselu.

"Pre svega, insistiraćemo na tome da međunarodna zajednica ostane statusno neutralna. Izvesno je da ćemo insistirati i da Euleks ima izvršnu ulogu u oporezivanju robe", istakao je on.

Vulin kaže da su radne grupe već obišle neke od administrativnih prelaza i na terenu razgovarale o tehničkim detaljima.

Na pitanje očekuje li da će dogovor početi da se primenjuje 10. decembra kako je i najavljeno, on ističe da će naša vlada, kao i do sada, učiniti sve da ispoštuje postignute dogovore, ali dodaje da mi nismo sami u tom poslu, jer u njemu učestvuju i prištinska strana i međunarodna zajednica.

Na molbu da prokomentariše navode albanskih medija da pojedini predstavnici međunarodne zajednice na Kosmetu traže njegovu smenu, jer mu zameraju preveliku bliskost sa kosmetskim Srbima, nenajavljene ulaske na Kosmet uprkos pretnjama hapšenjem i otvaranje osetljivih tema, Vulin kaže da nema tih saznanja."Mislim da to nije moguće", rekao je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja