VULIN NA KOSMETU: Srbija šalje poruku mira!

Vaskrs na Kosmetu

VULIN NA KOSMETU: Srbija šalje poruku mira!

Društvo -
Vulin, zadužen u vladi za Kosovo i Metohiju, rekao je da Srbija šalje poruku mira, ali da adekvatnog odgovora iz Prištine još nema

KOSOVSKA MITROVICA - Ponoćnoj uskršnjoj liturgiji u manastiru Devič, koju je služio protojerej Milija Arsović, prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin i Nebojša Rodić, kao i čelnici opština i okruga sa severa i iz centralnog Kosova i Metohije.

Vulin, zadužen u vladi za Kosovo i Metohiju, rekao je da Srbija šalje poruku mira, ali da adekvatnog odgovora iz Prištine još nema, prenela je televizija Most iz Zvečana.

"Da je ta poruka primljena i shvaćena, znaćemo kada svi Đakovčani budu mogli da bez straha da će ih neko kamenovati i bez pratnje dođu u svoj grad i slave svoje praznike", rekao je Vulin. On je dodao da će se znati da je poruka mira shvaćena i prihvaćena i kada manastir Devič ne bude bio štićen bodljikavom žicom i kada svi proterani budu mogli da se vrate i žive u svojim domovima. "Da bi povratka bilo i da bi se Srbi osećali bezbedno, oni moraju da budu deo života na Kosovu i Metohiji, a da bi to bilo moguće, oni moraju da imaju pravo da glasaju i to da glasaju statusno neutralno, sa svojim dokumentima, onako kako im je i ranije bilo omogućeno", rekao je Vulin.

Manastir Devič izgrađen je oko 1434. godine i zadužbina je despota Đurđa Brankovića. Manastir je više puta rušen i obnavljan. Poslednji put stradao je 1999. godine kada su albanski teroristi oplojačkali manastir i oskrnavili ga da bi pet godina kasnije u pogromu potpuno spalili i otvorili ćivot svetog Joanikija Devičkog. Zbog čudotvornih mošti svetog Joanikija nekada su brojni vernici dolazili u ovu svetinju, a sada je opusteo jer doći do Deviča nije ni bezbedno a ni lako. Danas se u manastiru, koji je smešten u srcu Drenice pet kilometara od Srbice, nalazi šest monahinja, a čuvaju ga pripadnici KPS-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track