Vulin: Srpske institucije na Kosovu neće biti ukinute
Foto: KURIR

Garant za Srbe na severu

Vulin: Srpske institucije na Kosovu neće biti ukinute

Politika -
Mi možemo da raspustimo sve, ali to bi bilo nešto zbog čega Srbi na Kosovu ne bi mogli da žive, kazao direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da na Kosovu neće biti ukidanja takozvanih "paralelnih institucija"."Mi možemo da raspustimo sve, ali to bi bilo nešto zbog čega Srbi na Kosovu ne bi mogli da žive", kazao je Vulin.

Vulin je rekao da je jučerašnji sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice Kosova Atifete Jahjage bio neproporcionalan, jer Nikolić uživa veliku podršku među Srbima, za razliku od Jahjage, koja nema takvu podršku među Albancima u Prištini. Vulin je istakao da međunarodna zajednica mora da razume da nema trajnog resenja za Kosova, bez saglasnosti Srbije i Srba. Upitan da li će status severa Kosova biti rešen u narednih nekoliko dana, Vulin je rekao da je to teško i suviše optimistično.

On je naveo da je platforma o Kosovu doneta kako bi u njoj bila predložena konkretna rešenja. "Mi smo bili dosta glasni i precizni, vreme je da međunarodna zajednica počne da razmišlja o rešenjima koje smo predložili", rekao je Vulin. U Briselu su se u sredu sastali predsednik Srbije i Jahjaga, a sastanku je prisustvovala i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track