ZA GINISA: Srbin iz Banjaluke ima najdužu bradu na svetu!

Može da obmota oko struka

ZA GINISA: Srbin iz Banjaluke ima najdužu bradu na svetu!

Ludi svet -
Prestao je da se brije oko Vidovdana pre više od dve decenije, a bradu pušta tačno 25 godina

Milutin Vulić, iz Stratinske, kod Banjaluke, čovek je s najdužom bradom na svetu.

On je učestvovao u merenju novog rekorda za Ginisa. Prestao je da se brije oko Vidovdana pre više od dve decenije.

Bradu pušta tačno 25 godina. I brižljivo čuva. Oko struka.

Retki su imali priliku da vide njegovu celu bradu. Prestao je da se brije oko Vidovdana 1988. iz poštovanja prema Srbima stradalim u Boju na Kosovu i Prvom svetskom ratu.

"Hteo sam da na svoj način dam doprinos danima kada se najviše lila krv i suze. Nije mi cilj da je skrivam, ali nije mi cilj i da nekoga iritiram. Cilj mi je kao, što sam rekao, da iskažem svoje poštovanje prema srpskom narodu", kaže Milutin.

I baš zato je mesto snimanja stara crkva u Omarskoj posvećena Vaznesenju Gospodnjem. Bradu, posvećenu precima i obojenu protokom godina od tamne do sede nijanse, redovno pere.

"To je sastavni deo higijene, a ponekad je koristim da operem leđa", dodaje Milutin.Milutin još dodaje da ga nikada niko nije vukao za bradu, i da više niko neće. Ipak će morati, jer kad komisija za rekorde čuje za Milutina, eto njih u Omarsku.

Sarvan Sin iz Kanade bio je rekorder sa bradom dugom 2,495 metara do našeg merenja. A kod Milutina.... "Pa negde oko 250 centimetara ovako upletena. Kad bi je raspleo verovatno bi bila i 450. Moram je namotati 2 kruga oko struka da mi ne bi smetalo".

Čija je brada najduža, sad znate i vi. Do Milutina, koji se do sada nije pojavljivao u medijima, došli smo zahvaljujući posredniku. Njegoslav Tadić i Milutin upoznali su se na putovanju 1992. godine. Milutin je tada imao malu bradu.

Pri ponovnom susretu pre nekoliko meseci, promena je bila drastična.

"Ja sam mu rekao kolika je brada, on je rekao da je mnogo duga i onda sam počeo da tragam po računaru da vidim da li je to za Ginisovu knjigu. Hteo sam da pokažemo da imamo i mi nešto bitno, da pokažemo da imamo i mi čoveka sa naših prostora sa najdužom bradom na svetu, to je mislim interesantno", rekao je Milutin.

A kada rekord i zvanično bude potvrđen biće još interesantnije. Ono što su brkovi Meksikancima, to je brada Srbima pa i ne iznenađuje što je čovek sa najdužom bradom sa naših prostora.

(Rtrs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track