Za glas plaćali dve hiljadarke

Veliki skandal na glasačkom mestu u Novom Sadu

Za glas plaćali dve hiljadarke

Politika -
Policija privela aktiviste Romske demokratske partije, koji su plaćali po 1.000 dinara pre i posle glasanja za njihovu stranku. Privedeni i oni koji su prodali glas

NOVI SAD - Pijaca na groblju.Hit jučerašnjih izbora u Srbiji bilo je potkupljivanje birača na novosadskom Gradskom groblju. Aktivisti Romske demokratske partije plaćali su glas 2.000 dinara dok ih u tome nije sprečila policija, koja je reagovala po pozivu građana i članova biračkog odbora s izbornog mesta 79. Ovo mesto se, inače, nalazilo u prostorijama JKP „Lisje“, odnosno na Gradskom groblju!- Na parkingu pored glasačkog mesta bio je crveni taksi, u kom je jedna žena glasačima davala novac. Ko je hteo da glasa za njihovu listu, dobijao je po 1.000 dinara pre i posle glasanja - navodi za Kurir jedan od očevidaca.Prema nezvaničnim saznanjima Kurira, uhapšeno je nekoliko aktivista Romske demokratske stranke, a privedeni su i ljudi koji su primili novac da bi glasali. Predsednica biračkog odbora Sabina Grubač potvrdila je da je bilo nepravilnosti, ali da se sve dogodilo ispred glasačkog mesta.- Ubrzo po odlasku policije glasanje je nastavljeno i više nije bilo nikakvih problema - rekla je Grubačeva.Inače, na listi Romske demokratske partije za gradske izbore među 33 imena nema nijednog Roma. Nosilac liste je Tomislav Bokan, rodom iz Dugopolja u Lici, dok je predsednik stranke Bela Kurina, čije se ime, iako je jedan od retkih Roma u stranci, ne nalazi na izbornoj listi.On juče nije bio dostupan za komentar, a ranije je za Kurir rekao da nema ništa čudno u tome što listu njegove partije čine uglavnom Ličani i Bosanci.- Oni se osećaju kao Romi. Javno su se izjasnili da će se boriti za prava Roma i to je sasvim dovoljno - rekao je Kurina.

Mandat u OdžacimaRomska demokratska partija osnovana je kao manjinska stranka 2004. godine. Na prošlim lokalnim izborima u Odžacima uspeli su da osvoje jedan mandat i postanu deo vladajuće koalicije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track