ZA LEPŠU ADU: Ronioci čistili Savsko jezero

Bili vredni

ZA LEPŠU ADU: Ronioci čistili Savsko jezero

Beograd -
Oko 100 ronilaca iz dvadesetak ronilačkih klubova iz cele Srbije čistilo je jezero među kojima je bio i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer koji je pozvao građane da budu aktivni kada je u pitanju očuvanje životne sredine

BEOGRAD - U okviru obeležavanja EU Zelene nedelje, koja se održava pod motom "Budi eko aktivan", danas je na Adi Ciganliji održana tradicionalna akcija čišćenja jezera.

Oko 100 ronilaca iz dvadesetak ronilačkih klubova iz cele Srbije čistilo je jezero među kojima je bio i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer koji je pozvao građane da budu aktivni kada je u pitanju očuvanje životne sredine.

Ovo je šesti put da ronioci čiste jezero, a Dežer je rekao da u ovoj akciji učestvuje četvrti put.

"Ove godine je bilo manje nečistoće i manje prljavštine je izvučeno iz jezera nego pre, što je valjda znak da naša akcija daje rezultate.Poruka svih nas je da svako sa svoje strane može da doprinese da se stvari poprave i krenu na bolje", rekao je Dežer.

On je istakao da je EU prethodnih godina u čišćenje voda, odlaganje otpada uložila više od 500 miliona evra i dodao da je dosta toga urađeno.

Predsednica Ronilačkog kluba Calypso Božana Ostojić rekla je da se nada da će sve što su uradili danas i prethodnih godina imati efekta.

Kada je u pitanju jezero Ada Ciganlija od kada smo mi krenuli u akciju svaki put ima manje smeća, jer ljudi više vode računa, rekla je Ostojić.

Direktor za sport Olimpijskog komiteta Srbije Nikola Kuljača rekao je da mu je drago što je došlo toliko ronilaca da učine i Adu ispod vode isto toliko lepom kao što je i iznad vode.

Gradski sekretar za ekologiju Goran Trivan rekao je da pijaća voda počinje da nedostaje u svetu, broj stanovnika na planeti se vrtoglavo povećava, što je razlog više da sačuvamo naše vode.

On je rekao da je i Beograd suočen sa pokušajima otimanja pijaće vode i zemljišta koje je u zonama zaštite vodoizvorišta i istakao da to neće dozvoliti.

To je teška borba jer se suočavamo sa velikim finansijskim interesima, rekao je Trivan.

Izvršni direktor Ade Ciganlije Milan Ilić rekao je da ovo preduzeće ulaže veliki napor da ceo prostor bude maksimalno uređen, ali bez doprinosa ronilaca deo ispod vode sigurno ne bi bio u stanju kao što je sada.

Sve ove aktivnosti i ova akcija doprineli su činjenici da Ada i ove godine ponese prestižni sertifikat Plava zastava, rekao je Ilić.

Predsednica Udruženje reciklera Srbije Ana Petrović Vukićević navela je da će ovo Udruženje sav otpad koji bude danas sakupljen razdeliti reciklerima koji će ga preraditi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track