ZA NJU NE POSTOJI NEMOGUĆE: Suzan Vodžicki nova šefica Jutjuba

Žena sa najvišim "činom" u Guglu

ZA NJU NE POSTOJI NEMOGUĆE: Suzan Vodžicki nova šefica Jutjuba

Tech -
Novu šeficu Jutjub čeka veliki posao - da osmisli reklamiranje na sajtu najpopularnijeg internet servisa za razmenu video sadržaja i da "natera" onlajn gledaoce da to gledaju

VAŠINGTON - Jutjub (YouTube) ima novu šeficu: zove se Suzan Vodžicki (Susan Wojcicki), ima 45 godina i četvoro dece, a prvi čovek Gugla (Google) Lari Pejdž opisuje je kao ženu za koju "ne postoji nemoguće".

Kako ističe Si-En-En (CNN), novu šeficu Jutjub čeka veliki posao - da osmisli reklamiranje na sajtu najpopularnijeg internet servisa za razmenu video sadržaja i da "natera" onlajn gledaoce da to gledaju.

Žena sa najvišim "činom" u Guglu, Vodžicki je prethodno bila potpredsednica te kompanije za marketing i prodaju. Gugl je kupio Jutjub 2006. godine, za 1,65 milijardi američkih dolara, a CNN napominje da je za tu odluku jedna od najzaslužnijih Suzan Vodžicki. Godine 1998, u vreme kad je Stiv Džobs upravo predstavio prvi "iMac" i dok se na internet još "kačilo" preko telefonske "dial up" veze, dvojica studenata, zaluđenika za kompjutere, stvarala su internet pretraživač.

"Kancelarija" im je bila - garaža Suzan Vodžicki u Kaliforniji, "zaluđenici" su bili Sergej Brin i Lari Pejdž, a "projekat iz garaže" danas je gigant među tehnološkim kompanijama - Gugle.

CNN primećuje da je Suzan Vodžicki, zapravo, "deo Guglove dinastije", a to je postala kad je pre 16 godina iznajmila garažu Brinu i Pejdžu - da bi otplatila hipoteku.Bila je 16. osoba koju su Brin i Pejdž zaposlili, a udala se za jednog od "Guglovih" direktora, Denisa Tropera.

Njena mlađa sestra udala se za Brina, a majka je konsultant kompanije za obrazovna pitanja. Kad se pridružila "Guglu", bila je u četvrtom mesecu trudnoće: prijatelji su joj rekli da "mora da je poludela" kad daje otkaz u čuvenom "Intelu" da bi se pridružila kompaniji u povoju, usred trudnoće...

Vodžicki sada zna da joj je to jedna od najboljih odluka u životu. Danas ima četvoro dece i ističe da joj je porodica "neverovatno važna", pa se trudi da uvek dođe kući pre večere, a od saradnika traži da je ne kontaktiraju između šest sati po podne i devet, jer je to vreme koje provodi s decom. Kao devojčica, želela je da bude umetnica.

"Na neki način, mislim da me to i dovelo do tehnologije. Mislila sam: Ovo je kao novi način kreiranja stvari", izjavila je u intervjuu za "Makers.com". Jedna je od tri kćerke profesora fizike na Univerzitetu u Stanfordu, Stenlija Vodžickog, a majka Ester joj je novinar i predavač.

Kad se 1999. pridružila kompaniji, postala je prvi "Guglov" direktor marketinga.Suzan Vodžicki stvorila je "Gugl slike" (Google Images) i "Gugl knjige" (Google Books), a kao potpredsednica kompanije za marketing i prodaju, bila je zadužena za reklamne proizvode, koji - po podacima iz 2012. godine - čine 87 odsto prihoda kompanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track