Za osmake danas proba male mature

Za osmake danas proba male mature

Društvo -
Test će početi u 9 sati i biće simulacija pravog završnog ispita, a pokazano znanje učenika nastavnici će koristiti u planiranju aktivnosti za dalje pripremanje učenika za završni ispit, rekao je direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragan Banićević

BEOGRAD - Đaci osmog razreda u subotu će u svojim školama imati generalnu probu male mature koja ih čeka u junu i na tom ispitu radiće nepoznate zadatke, ali neće biti ocenjivani.

Test će početi u 9 sati i biće simulacija pravog završnog ispita, a pokazano znanje učenika nastavnici će koristiti u planiranju aktivnosti za dalje pripremanje učenika za završni ispit, rekao je direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragan Banićević.

Đaci će do 11 sati moći da rešavaju test iz srpskog odnosno maternjeg jezika, sa 20 pitanja, a nakon pauze od jednog sata, od podne do 14 sati i test iz matematike, sa isto toliko zadataka.

Učenici donose đačke knjižice, polažu u velikim prostorijama, holovima, svečanim ili fiskulturnim salama, testove rade hemijskom olovkom i ne smeju da precrtavaju odgovore, neka su od uputstava za rad, koja važe i da završni ispit.

Testovi (na srpskom) su štampani ćirilicom. Iako nema opšteg pravila da li odgovori moraju da budu napisani istim pismom već se ovo pitanje reguliše ključem za ocenjivanje, ove godine izuzetno, iz istraživačkih razloga, odgovori pisani latinicom na testu iz srpskog jezika biće tretirani kao odgovori u kojima nije ispunjena pravopisna forma, rekao je Banićević.

"Tačni odgovori pisani latinicom će biti prihvaćeni kao tačni, ali će učenik koji je dao te odgovore u ukupnom skoru imati jedan bod manje zbog neispunjavanja uslova pravopisne norme", rekao je on.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović sutra će posetiti beogradske osnovne škole "Mika Petrović Alas" i "Isidora Sekulić"i razgovaraće sa učenicima pre i nakon polaganja probnog testa.

Učenici koji u subotu budu sprečeni da polažu probni test, imaće još jedan termin, 18. maj

Završni ispit biće održan 17. i 18. juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track