SAČUVAJTE ŽIVOT SAPUTNIKA: Nevezan putnik živi projektil!

Opasno pojas na zadnjem sedištu je obavezan

SAČUVAJTE ŽIVOT SAPUTNIKA: Nevezan putnik živi projektil!

Auto -
Snažna inercija Putnik koji nije vezan na zadnjem sedištu mnogo je opasniji nego onaj na prednjem jer ugrožava život osoba koje sede napred

BEOGRAD - Nevezan putnik na zadnjem sedištu postaje „živi projektil“ ako dođe do težih sudara! Prilikom čeonih udara u čvrstu prepreku ili vozilo putnik sa zadnjeg sedišta koji nije stavio sigurnosni pojas najčešće nanosi teške telesne povrede vozaču ili suvozaču, često sa smrtnim ishodom!Saobraćajna policija je od prošle nedelje pojačala kontrolu svih putnika u vozilu. Nevezan putnik na zadnjem sedištu ugrožava svoj i tuđi život.Nevezivanje pojasa na zadnjem sedištu mnogo je opasnije nego na prednjem, jer se ugrožava život osoba koje sede napred, upozorava Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.Pravila- Neophodno je da vozače upoznamo s pravilima, da im objasnimo zašto su ta pravila važna za bezbednost. Policija ne može samo represijom da menja svest građana o važnosti vezivanja pojasa, već to mora da se čini edukacijom - ukazuje Okanović.On podseća da je po zakonu koji važi od decembra 2009. obavezno vezivanje pojasa na svakom sedištu u vozilu.Jedno nezavisno istraživanje pokazalo je da se čak 98 odsto vozača u Srbiji nije vezivalo na zadnjem sedištu. Zahvaljujući pooštrenoj kontroli saobraćajne policije, u julu i avgustu je čak 70 osoba manje poginulo nego u istom periodu prošle godine.Nažalost, ekonomska situacija ne dozvoljava vlasnicima vozila koja nemaju pojas pozadi da ih ugrade, iako je u brojnim udesima putnik na zadnjem sedištu vrlo ugrožen.Nekontrolisano kretanje- Prilikom prevrtanja vozila nevezan putnik sa zadnjeg sedišta ugrožava sve u vozilu, jer se njegovo telo nekontrolisano kreće po unutrašnjem prostoru vozila udarajući silovito sve oko sebe - objašnjava Okanović.

Ako nema pojasaNEVEZIVANJE NIJE ZA RADOVANJE- Putnici u vozilima koja ne poseduju pojaseve na zadnjem sedištu nisu u obavezi da se vezuju, jer je to neizvodljivo, ali ne treba ni da se raduju, pogotovo što nevezan putnik pozadi ugrožava onog ispred sebe. Vlasnici vozila ne smeju da pokušavaju da demoliraju pojaseve na zadnjem sedištu, jer ukoliko to urade, vozilo će se smatrati tehnički neispravnim. Ukoliko policajac prilikom kontrole vidi da vozilo nema pojaseve, a trebalo bi ih da ima, on to vozilo upućuje na vanredni tehnički pregled - dodao je Okanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track