9 znakovi koji govore da je krajnje vreme da smršate!

Krenite da skidate kilograme

9 znakovi koji govore da je krajnje vreme da smršate!

Život -
Naučnici su utvrdili da višak masnih naslaga u predelu stomaka povećava rizik od pojave srčanih bolesti, povišenog holesterola

Nažalost, indeks telesne mase (Body Mass Index, BMI) ne ukazuje na procenat masnoće u vašem telu, porodičnu istoriju bolesti, vašu ishranu i vaš način života. Zaboravite, zato, na vagu - ukoliko je vaš BMI viši od 25 i imate neke od ovih simptoma, krajnje je vreme da smršate.

1. Teško se krećete. Svidelo se to vama ili ne, fizička aktivnost je sastavni deo zdravog načina života. Ako vam težina stoji na putu ka tome, gubitak suvišnih kilograma može učiniti kretanje mnogo lakšim i zabavnijim, a zahvaljujući tome ćete se držati i svojih ciljeva.

2. Vaše hrkanje moglo bi da probudi i mrtve, a stalno se budite iscrpljeni. Ako hrčete kao ludi i retko se dešava da se dobro naspavate, moguće je da patite od apneje, pa isprekidano disanje remeti vaš san. Ovaj problem višak težine mogao bi da pogorša jer se salo, ozmeđu ostalog, taloži i oko vrata, sužavajući disajne puteve.

3. Osetljivi ste na dodir. Upalamože učiniti da koža ispod koje se nalaze masne naslage bude osetljiva na dodir, baš kao kada imate modrice. Ako imate visok indeks telesne mase i osećate bol na različitim mestima, gubitak težine mogao bi da pomogne. 4. Bole vas kolena, kukovi i leđa. Višak težine vrši dodatni pritisak na zglobove, pa se vezivno tkivo brže troši, što može da izazove dosta neprijatnosti.

5. Stalno ste umorni. Unutrašnji upalni procesi izazvani viškom masnih naslaga vode hroničnoj iscrpljenosti. Ako vas čak i neke fizički najnezahtevnije radnje poput odlaska u prodavnicu zamaraju, krivac bi mogli da budu vaši suvišni kilogrami.

6. Skoro uvek ste gladni, iako mnogo jedete. Ovo može biti i znak da se ne hranite pravilno, pa vašem organizmu nedostaje vlakana, proteina i zdravih masti koje će ga držati sitim, ali može biti i pokazatelj insulinske rezistencije ili dijabetesa tipa 2, naročito ako vam je povišen indeks telesne mase, imate napade žeđi, muti vam se vid, osećate obamrlost u rukama i nogama itd. Gubitak težine može da smanji rizik od pojave ovih oboljenja.

7. Imate visok pritisak i povišen vam je nivo holesterola u krvi. Velike su šanse da ćete gubljenjem viška kilograma rešiti ovaj problem umesto da posežete za lekovima, što je mnogo zdravija opcija.

8. Obim vašeg struka veći je od 90 cm. Naučnici su utvrdili da višak masnih naslaga u predelu stomaka povećava rizik od pojave srčanih bolesti, povišenog holesterola, visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

9. Vaši baka ili deka umrli su od raka. Višak masoća izaziva prekomerno lučenje estrogena, koji se povezuje sa nastankom raka dojke i drugih vrsta tumora čiji rast ubrzava hormonski disbalans, a ako imate ovakav slučaj u porodičnoj istoriji bolesti, veće su šanse da i vi obolite. Iako nije dokazano da gubitak težine može da eliminiše rizik od pojave raka, mnoga istraživanja pokazala su da gubitak suvišnih kilograma znatno smanjuje rizik.

Super žena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track