BITKA ZA ZDRAVLJE: Po ovoj satnici treba da živimo!
Foto: Shutterstock

Unutrašnji sat

BITKA ZA ZDRAVLJE: Po ovoj satnici treba da živimo!

Život -
Poremećenja prirodnih funkcija našeg biološkog sata nepravilnim navikama i nepravilnim spavanjem izazivaju mnoga različita oboljenja

Odlazak u krevet u 23 sat, ponoć ili u 1 ujutro vrlo je štetan za ljudsko zdravlje i uzrok mnogih modernih "bolesti ubica" poput bolesti srca i raka.

Pošto su izvršili stotine eksperimenata o spavanju i zdravlju, vodeći svetski naučnici otkrili su da bi za održavanje optimalnoga zdravlja osoba trebalo ići rano na spavanje i ustati pre izlaska sunca.

Naše telo se najbolje odmara između 22 sati i 6 ujutro.

Biološki sat i naši organiGlavni organi našeg tela rade prema "vremenskom rasporedu". Znati kako vaše telo radi može vam pomoći da regulišete svoj raspored da bi dostigli optimalni nivo zdravlja i dobrog stanja.

21.00 - 22.00 - Telo eliminiše toksične hemikalije iz imunološkog sustava (limfni čvorovi). Najbolje je čvrsto zaspati između 21 i 22 sata da bi telo pravilno izvršilo te vitalne funkcije.

22.00 - 01.00 - Jetra eliminše otrove i regeneriše se.00.00 - 04.00 - Koštana srž stvara krv.00.01 - 03.00 - Žuč eliminiše toksine i obnavlja se.03.00 - 05.00 - Pluća eliminišu toksine i obnavljaju se.05.00 - 07.00 - Debelo crevo eliminše toksine i obnavlja se. To je takođe pravilno vreme da ih se isprazni.07.00 - 09.00 - Vitamini, minerali, hranjive namirnice upijaju se u probavnom traktu. Definitivno bi trebalo doručkovati u to vreme.

Knjiga "San je umetnost" kaže: "Postoji stara izreka koja kaže: "Rano leži i rano ustaj!" Ovo je mudra misao, ali je sada skoro niko ne primjenjuje. Grad... buka... svetla... televizija... radio... samo oteža­vaju odmor. Kako možeš očekivati da spavaš kada svetla gore”, a televizija čoveka vara da provede vreme pred njom sve do kasnih noćnih sati?

Naša tela treba da slede prirodne zakone. Ako mi prekršimo te zakone – ne treba nikog drugog da krivimo. Nemoj mi reći da ti svetla i gradska buka ne daju da spa­vaš! Svoje zidove možeš obložiti zvučnom izolacijom, i da koristiš druge metode koje ti ovo vreme nudi".

Autor te knjige kaže: "Moramo biti svesni da sati pre ponoći deset puta više odmaraju nego naredni sati".

Istraživač Niris Di tvrdi da je odlazak na spavanje što ranije veoma ko­risno. "Jedan sat spavanja pre ponoći je kao tri sata posle ponoći", rekla je ona.

"Priroda deluje i kreće se prema preciznim ritmičkim krugovima koji se nalaze pod utecajem zemljine rotacije, sunca i meseca. Svakoga dana sunce se izlazi i zalazi, sezone se menjaju, mesec se uspinje i pada i okeanske plime se uzdižu i padaju. Funkcije spavanja i budnosti deo su tog ritma. U prirodi nalazimo da su životinje i biljke budne i spavaju u skladu s tim ritmom. Ljudska bića takođe imaju prirodan ritam. Naša tela funkcionišu prema prirodnim krugovima, telesni ritam obično je nazvan unutarašnji sat ili biološki sat. Poremećenja prirodnih funkcija našeg biološkog sata nepravilnim navikama i nepravilnim spavanjem izazivaju mnoga različita oboljenja.

Kad su naša tela van ravnoteže, ništa nam ne deluje normalno. To je zato što hormoni, hemikalije i neurotransmiteri koji određuju naše nivoe energije, vitalnosti i kako se osećamo, spavamo i jedemo, nisu sinhronizirani. Drugim rečima, mi smo neuravnoteženi. Pre raširene upotrebe struje, što se videlo u selima pre 50 godina, ljudi su odlazili u krevet odmah posle zalaska sunca, kao što rade i mnoge životinje, i kako je priroda namenila ljudima. Najbolji sati spavanja za vaše telo su između 22 sata i 6 ujutro. To je vreme u kojemu je vaše telo programirano da radi prema putanji sunca i 24-satnim prirodnim kruženjem unutrašnjeg sata – i to je van naše kontrole. Tokom tog vremena ljudsko telo je predodređeno da bude u stanju odmora i detoksikacije (izbacivanje suvišnih proizvoda i otrova) i obnove. Ako idemo suprotno takvom funkcionisanju našeg tela, platićemo cenu u različitim bolestima i problemima.

Na primer, ako je vaše telo preopterećeno probavljanjem teškog obroka ili ste budni kasno (posle 22 sata) radeći, igrajući se, gledajući TV ili kompjuter, vaše telo se ne odmara.

(info-ks.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track