FEJSBUK PSIHOZA: Nekoliko pacijenata stiglo na lečenje u Bjelovar! Evo o čemu se radi...
Foto: AP Photo

Lečenje može biti doživotno

FEJSBUK PSIHOZA: Nekoliko pacijenata stiglo na lečenje u Bjelovar! Evo o čemu se radi...

Život -
Pacijenti sa ovim problemom nisu, odnosno ne moraju da budu zavisni od interneta i društvenih mreža, već imaju psihotični poremećaj sa karakterističnim simptomima

Proganjaju me preko Fejbsuka ili prate putem Tvitera, psihoza je s kojom je nekoliko pacijenata stiglo na psihijatriju u bjelovarsku bolnicu.Psihijatrija takve opise naziva sumanutim idejama, a među njima su najčešća upravo umišljena proganjanja.Prije ere interneta i društvenih mreža oboleli su najčešće imali sumanutu ideju proganjanja preko satelita ili recimo TV ekrana.Danas su u taj spektar ušli i sasvim novi pojmovi s kojima se susrela dr. Dunja Drobac, psihijatar u pomenutoj bolnici."Globalnom upotrebom interneta i različitih društvenih mreža sve se češće javljaju sadržaji poput proganjanja preko Fejsbuka, Tvitera i sličnih mreža. Analizom sadržaja i formi tih specifičnih tzv. Fejsbuk psihoza zaključujemo da one nisu novi dijagnostički entitet, nego modifikovan sadržaj već poznatih formi sumanutih ideja proganjanja, emitovanja i kontrole. U proučavanju sumanutih ideja od ključnog je značenja uvažavanje aktualnog društvenog i kulturnog konteksta", objašnjava dr. Drobac ističući razliku između psihoze i zavisnosti.

Pacijenti sa ovim problemom nisu, odnosno ne moraju da budu zavisni od interneta i društvenih mreža, već imaju psihotični poremećaj sa karakterističnim simptomima.Na takve psihičke poremećaje redovno utiču, objašnjava dr. Drobac, kulturni i istorijski faktori, okolina, aktualna društvena situacija."Karakteristično za psihoze je što ti pacijenti ne testiraju realitet, a osobe s problemom ovisnosti nemaju taj problem i liječe se na drukčiji način. Psihotičnog pacijenta lečimo u bolnici", kaže dr. Drobac dodajući, u vezi sa tretmanom, da je važna razlika da li je reč o bolesti ili poremećaju.

U slučaju bolesti lečenje je zapravo doživotno, odnosno pacijent može svoje stanje da drži pod kontrolom uz pomoć lekova, dok je kod poremećaja lečenje kraće i pacijent će verovatno ozdraviti.I u jednoj i drugoj varijanti leči se antipsihoticima. Ali, ono što je nužno jeste u inicijalnom razgovoru sa pacijentom tražiti i informacije o korišćenju društvenih mreža. I to je krucijalna razlika u odnosu na prethodne godine."Da li pacijent koristi internet ili društvene mreže dragocen je podatak kojem bi trebalo pristupiti sa jednakom ozbiljnošću kao i kod uzimanja drugih podataka, poput onih o navikama pacijenta ili eventualnoj zlopotrebi psihoaktivnih materija", zaključila je dr. Drobac koja je ove slučajeve, zajedno s koleginicom dr. Janom Pušić, obradila i u stručnom radu.Povezanost psihoza i Fejsbuka, odnosno društvenih mreža, utvrđena je i jednim inozemnim radom, onim dr. Uri Nitzana sa Sveučilišta u Tel Avivu.Prema istraživanju dr. Nitzana, pacijenti koji su imali takve napade imaju i neke zajedničke osobine poput usamljenosti i neiskustva s tehnologijom.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track